Universitatea Transilvania din Brașov, în Topul celor mai bune din lume și în acest an. România are doar 8 universități în clasamentul din 2022

Universitatea Transilvania din Brașov este prinsă și în acest an în topul celor mai bune 2000 de universități din lume. În Clasamentul Center for World University Ranking (CWUR), realizat prin analiza a aproape 20.000 de instituții de învățământ superior din lume, Universitatea Transilvania se situează în 2022 – 2023, pe locul 1530. Față de anul trecut, universitatea brașoveană a înregistrat o urcare de 135 de poziții, acesta fiind cel mai mare salt făcut de o instituție de învățămând superior din România, în Topul CWUR 2022.

În acest an, în clasamentul celor mai bune universități ale lumii, România are 8 instituții, cu două mai puțin față de anul anterior. Dintre cele opt, doar două au reușit să urce în top – Universitatea Transilvania și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, iar alte două au fost eliminate.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj are cel mai bun punctaj în Topul CWUR din acest an, urmată de Universitatea Politechnică din București, Universitatea București și Universitatea de Medicină și Farmacie din București.  

 

 

În Topul CWUR 2022-2023 primele trei universități sunt din Statele Unite ale Americii: Harvard, MIT și Stanford, urmate de alte două universități din Marea Britanie: Cambridge și Oxford.

Cum se realizează Topul: 

Rezultatele acestui clasament rezultă din evaluarea celor patru piloni cheie care stau la baza metodologiei clasamentului (calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării), fără a se baza pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universități. Clasamentul pune accent egal pe educație și cercetare, iar cele 20.000 de universități sunt analizate și clasificate în funcție de performanțele lor.

CWUR măsoară performanța universităților pe baza a 4 indicatori de performanţă:

  • calitatea educației (25%),
  • inserţia profesională a absolvenților (25%),
  • calitatea personalului academic (10%) și
  • performanța cercetării (40%).

Acest ultim indicator este împărțit astfel:

  • rezultatele cercetării – număr de articole (10%),
  • publicațiile de înaltă calitate – număr de articole apărute în jurnale de top (10%),
  • influența cercetării – număr de articole apărute în jurnale de mare influență (10%) și  
  • citările – număr de articole  cu număr mare de citări (10%).

The Center for World University Rankings este o organizație de top, localizată în Emiratele Arabe Unite, care oferă consultanță politică, perspective strategice și servicii de consultanță guvernelor și universităților pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale și de cercetare. CWUR publică un clasament universitar global, cunoscut pentru obiectivitate, transparență și consecvență, fiind unul dintre cele 9 ranking-uri recunoscute oficial și de Ministerul Educației Naționale, prin includerea rezultatelor sale în metaranking.

Universitatea Transilvania în clasamentele academice din 2021

În 2021, Universitatea din Brașov ocupa locul 760 la nivel mondial și locul 312 la nivel european, în topul Best Global Universities, în urcare cu 32 de poziții față de ediția precedentă (detalii AICI)Clasamentul, care include 1750 de instituții din lume ierarhizează universitățile pe baza performanțelor academice, dar și în funcție de reputația globală și regională a acestora. 

Tot în 2021, în prestigiosul top Shanghai – Global Rankings of Academic Subjects, Universitatea Transilvania din Brașov ocupa locul 401 la categoria Științele Naturii. Clasamentul Shanghai pe domenii include cele mai performante 500 de universități din lume pentru fiecare din cele 54 de domenii analizate.

În clasamentul WEBOMETRICS 2021, UniTBv se situa pe locul 1422 în lume, 567 – în Europa și locu 5 în România. Topul realizat de Ranking Web of Universities măsoară peste 31 000 de universități din întreaga lume dintre care 102 sunt instituții de învățământ superior din România. (DETALII AICI)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.