Robert Rigo (Corona Braşov): Sunt fericit că împreună cu o generație nouă am câștigat primul meu aur European pentru spada din România

Naționala de spadă a României a câștigat ieri, aurul European pe echipe, cu un antrenor brașovean, Robert Rigo, dar și cu o sportivă legitimată la clubul brașovean Corona, și anume Talida Enache. Performanța reușită la Tallin este cu atât mai importantă cu cât Robert Rigo a preluat o echipă nouă, de câteva luni, iar presiunea unor rezultate importante era mare, spada românească fiind obișnuită să fie pe cea mai important treaptă a podiumului în competițiile mari ale lumii.

Antrenorul care în urmă cu doi ani a acceptat cu greu să revină acasă, la Brașov, și să construiască o echipă puternică de spadă, a demonstrat, ieri, că a meritat tot efortul conducerii de a-l convinge. După ce a format o echipă frumoasă de copii la Corona – de care încă se ocupă, în urmă cu jumătate de an, Robert Rigo a acceptat și propunerea federației de a prelua echipa națională, iar după doar câteva luni de pregătire asiduă, cu săptămâni la rând petrecute în cantonamente, a venit și prima medalie important din noul său drum.

“Încă de când am primit propunerea de a antrena lotul national, am simțit o mare onoare, dar și o presiune care nu face altceva decât să mă motiveze să dau totul zi de zi. Nu e ușor să vii antrenor, să îți asumi niște rezultate care poate nu vor fi imediat ca cele din trecutul apropiat, mai ales că spada a avut «echipa de aur» de la Olimpiada de la Rio și lumea are alte pretenții după o astfel de generație. Simțeam emoție de fiecare data când mă gândeam că voi antrena o echipă tânără, că va fi un staff nou, și că trebuie ca împreună să menținem spada feminină în elită. Dar astăzi sunt fericit. Mândru și fericit că am pășit pe acest drum și că am reușit să câștig cea mai importantă medalie a mea ca antrenor pentru România, eu fiind plecat 10 ani să antrenez în afara țării. E o bucurie greu de explicat, pe care îmi doresc tare mult să o repet”, a spus brașoveanul Robert Rigo.

Antrenorul a mai adăugat că obiectivul principal al naționalei de spadă este calificarea la Olimpiada de la Paris în 2024 și promite că va face totul să reușească acest lucru:

“Obiectivul principal este calificarea la Paris 2024 și știm că nu va fi ușor, dar simt că acest titlu câștigat la Tallin este un început minunat pentru aceasta echipă tânără. S-a simțit mâhnire în echipă după ce s-au ratat două medalii la individual, însă fetele s-au mobilizat până la urmă excelent și a venit această medalie foarte importantă pentru noi. Sunt mândru de ele, sunt fericit și sper din suflet ca această medalie să le dea încrederea de care au nevoie pentru a obține și alte rezultate minunate împreună”.

Robert Rigo este de părere că un aspect extrem de important în obținerea unor performanțe de acest fel constă în felul în care reunești să formezi un grup unit care să funcționeze excelent împreună:

“Nu e deloc ușor să formezi o echipă, să o unești, să formezi acea familie de care sportivii și antrenorii au nevoie pentru a atinge performanțele pe care ni le dorim toți, dar eu cred că noi suntem pe drumul cel bun. În aceste condiții, pe lângă mulțumirea pe care o adresez fetelor, de care sunt tare mândru, vreau să mulțumesc și celor care sunt în staff și au grijă ca totul să decurgă așa cum trebuie în pregătire. Și când spun asta mă refer la antrenori, preparatori, metodiști și toți cei care ne ajută zi de zi. Nu în ultimul rând, mulțumesc federației pentru șansa de a antrena aceste fete, dar și clubului Corona Brașov, care m-a convins în urmă cu doi ani, să mă întorc acasă”.

Echipa națională care a învins Elveția în finală este formată din: Bianca Benea, Alexandra Predescu, Cristina Constantinescu și Talida Enache, iar antrenori sunt Robert Rigo și Adrian Colcișcă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.