Consiliul Județean Brașov mai încearcă o dată să preia clădirea Prefecturii. Imobilul ar urma să intre în reparații

Consilierii județeni vor dezbate în ședința de plen de astăzi un proiect de hotărâre privind preluarea clădirii Prefecturii (Palatul administrativ) de la Statul Român de către Consiliul Județean Brașov. Dacă proiectul de hotărâre de Consiliul Județean va fi aprobat, urmează ca Guvernul să emită un act normativ privind trecerea imobilului în domeniul public al Județului Brașov. 

Potrivit documentației aferente proiectului de hotărâre ce va fi dezbătut de aleșii județeni, după ce va prelua Palatul Administrativ, Consiliul Județean Brașov are în plan să acceseze fonduri europene nerambursabile prin PNRR pentru repararea și modernizarea clădirii. 

Nu este pentru prima dată când administrația județeană brașoveană încearcă să preia Palatul Administrativ, însă până acum legislația nu permitea acest transfer de proprietate. De data aceasta, demersurile administrației județene sunt în făcute în contextul în care, printr-o modificare a Codului administrativ ce s-a operat în cursul anului 2022. Conform noilor prevederi, palatele administrative pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativteritoriale pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare, modernizare, consolidare, extindere.

Doar reparații minore în ultimii 30 de ani 

Imobilul a fost edificat în anul 1900 și este emblematic pentru oraşul și județul Brașov. În ultimii 30 de ani, în afara unor reparații la faţadă, nu au fost realizate niciun fel de lucrări de consolidare, reabilitare sau modernizare, absolut necesare pentru a se asigura desfăşurarea activității în condiții de siguranță, data fiind vechimea clădirii. 

Consiliul Județean Braşov şi-a exprimat dea lungul timpului intenţia de a se implica pentru realizarea unor lucrări ample asupra imobilului, dar nefiind proprietar nu s-a putut în mod legal angaja în realizarea acestora. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.