FOTO VIDEO. Cu bune, cu rele. O retrospectivă asupra Turneului W60 Brașov Open, desfășurat în perioada 30 mai – 5 iunie 2022, de la Baza Olimpia

Foto: FB Baza Sportivă Olimpia

Text: Ştefania Anastase
Foto & Video: Antonia Lică

Timp de o săptămână brașovenii s-au putut bucura de prima ediție a turneului de tenis feminine desfășurat la Baza Sportivă Olimpia.  Acesta a oferit spectatorilor meciuri de calitate, unele cu rezultate previzibile, altele cu răsturnări de situație, precum a fost și finala, desfășurată în după-amiaza zilei de 5 iunie. Meciul disputat între Jaimee Fourlis, reprezentanta Australiei, și Ipek Oz, reprezentanta Turciei, a fost unul de-a dreptul spectaculos – dacă în începutul pertidei, părea că Oz avea să domine întregul meci, Fourlis a revenit de la 0-5 în primul set și avea apoi să câștige în minimul de seturi, cu scorul de 7-6 (7-0), 6-2.

 

Finalistele, ambele în vârstă de 22 de ani, se află în plină ascensiune. La turneul de sub Tâmpa, ambele au luptat pentru fiecare punct și au oferit publicului, venit într-un număr mare, un spectacol pe cinste. Punctele cu schimburi lungi de mingi, ieșirile nervoase ale câștigătoarei, oamenii din tribună implicați, aplaudând apoteotic fiecare punct, au creat o atmosferă demnă de o competiție internațională. 

Jaimee Fourlis este cea care deschide, așadar, lista câștigătoarilor turneului dotat cu premii totale în valoare de 60 000 de dolari. 

13 românce pe tabloul principal

Întreaga competiție a fost una admirabilă, publicul asistând la meciuri intense pentru acest nivel, multe dintre ele echilibrate. Pe tabloul principal al competiției au fost prezente 32 de jucătoare, dintre care 13 reprezentante ale României. Trei dintre au reușit să acceadă până în faza sferturilor de finală (Alexandra Cadanțu Ignatik, Georgeta Simion Oana și Miriam Bianca Bulgaru). Din păcate, cea care a fost cap de afiș al turneului, Mihaela Buzărnescu nu a participat la acesta, ea retrăgându-se înainte de începerea lui.

Principala favorită a turneului Panna Udvardy (una dintre reprezentantele Ungariei, locul 90 WTA), a fost eliminată încă din primul tur, într-un meci palpitant, în care dominația a fost când de partea ei, când de cea a Priscillei Hon (Australia, 240 WTA). 

Organizatorii promit că anul viitor vor încerca să atragă mai multe competitoare din România, dorind să le ofere acestora șansa de a juca și a se integra în circuitul mondial, chiar în țara lor. De asemenea, se dorește participarea unor jucătoare din ce în ce mai bine clasate în circuitul WTA. Ceea ce este clar după ediția ce abia s-a încheiat este că noul turneu brașovean are perspectiva de a deveni unul de interes pentru jucătoarele de top ale lumii.

Cu bune şi cu mai puţin bune – tehnica a dat ratreuri

Aceste lucruri oferă speranța că tenisul românesc va evolua, iar sportivii vor avea șansa de a participa la turnee naționale. În plus, poate vor fi susținuți ceva mai puteric şi de Federația Română de Tenis, măcar prin crearea unor baze sportive cât mai performante, la care sportivii să aibă aicces facil.  

Este timp, și sperăm ca până la ediția din anul viitor, organizatorii să pună şi ei mai bine la punct unele aspecte ce țin de partea tehnică. La ceremonia de decernare a premiilor, cel care a fost desemnat să țină discursul de final al organizatorilor, directorul tehnic al Federației Române de Tenis, Gheorghe Văideanu, a întâmpinat unele dificultăți:  de la nefuncționarea microfonului – situație ce a determinat ca acesta să fie auzit cu greu chiar și de persoanele aflate în primele rânduri ale tribunei, până la necunoașterea numelui celei care abia triumfase. Ceea ce a fost evident dintr- o întrebare șoptită a lui Văideanu, către Jaimee Fourlis: „What’s your name?” (vezi mai jos). 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.