Viitorul Spital Regional al Brașovului poate fi gata până în 2028. Dar trebuie să îndeplinească unele condiții

Primăria municipiului Brașov și reprezentanții BERD solicită Guvernului să emită hotărârea de aprobare a proiectului, astfel încât acesta să treacă în următoarea etapă împortantă: lansarea licitației pentru numirea unui constructor care să ridice clădirea. În acest sens, primarul Allen Coliban și reprezentantul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Venera Vlad, au avut miercuri o nouă întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe tema Spitalului Regional Brașov.

”Am explicat detaliile parteneriatului, faptul că am finalizat faza studiului de fezabilitate și că mai depindem, în acest moment, doar de hotărârea de guvern care să aprobe proiectul și să ofere garanția pentru finanțare. Este primul proiect dezvoltat în parteneriat public privat (PPP) de asemenea anvergură și prezintă următoarele avantaje: costă mai puțin decât celelalte spitale regionale; va fi gata mai repede; implicarea BERD reduce riscurile de management pentru o asemenea investiție, sectorul public din România neavând experiența și nici capacitatea administrativă necesare pentru gestionarea unui astfel de proiect (sau, mai simplu, în ultimii 30 de ani România nu a mai construit așa ceva, pe când BERD are zeci de spitale la activ); efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani. Banii vor începe să fie plătiți abia după ce proiectul este FINALIZAT și funcțional! Parteneriatul cu Ministerul Sănătății și cu Consiliul Județean pentru dezvoltarea Spitalului Regional Brașov este semnat de anul trecut. Studiul de fezabilitate l-am finalizat anul acesta. Mai avem nevoie doar de Hotărârea de Guvern. Urmează, săptămâna viitoare, discuția tehnică între reprezentanții Primăriei Brașov, consultanții BERD și ministerele cu rol în elaborarea acestui act”, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul discuției cu ministrul Sănătății.

În urmă cu câteva luni, primarul Allen Coliban a avut o întâlnire cu parlamentari de Brașov pentru a le cere să sprijine eforturile Municipalității pentru ca Guvernul să aprobe această investiție, ocazie cu care reprezentanții BERD au prezentat stadiul proiectului, soluția de finanțare și importanța parteneriatului public-privat în punerea în practică a celui mai mare proiect al Brașovului după ’89.

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.

Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA).

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

  • clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
  • parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
  • clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
  • parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
  • parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar să fie aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația.

Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Proiectul, așa cum a fost dezvoltat și conceput, este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei Regionale în Domeniul Sănătății.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.