FOTO&VIDEO. Pasajul de la Prejemer, ca nou timp record. A fost o surpriză chiar și pentru Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov

După 96 de zile de lucru efectiv, în 14 decembrie, în jurul orei, traficul rutier de pe pasajul de la Prejmer a fost redeschis traficului rutier. În cele 96 de zile, la pasaj s-au făcut mai multe lucrări de demolare, au fost scoase 15 grinzi, apoi pasajul a fost refăcut.

În momentul în care au început lucrările, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov estima că pentru finalizarea reparațiilor va fi nevoie de aproximativ 6 luni. 

 

La începutul lunii septembrie, când au început lucrările de punere în siguranță a pasajului, acesta era într-o stare deplorabilă.

 

„Erau probleme cu structura de rezistență. Grinzile erau fisurate. Au fost multe necunoscute pe care le-am descoperit în timpul lucrărilor. A fost inclusiv un accident tehnic, care, din fericire, nu s-a soldat cu victime (una dintre grinzile degradate a căzut pe calea ferată în momentul în care a început demontarea ei – n.red). Acum, avem un pasaj care va rezista mai mulți ani, de acum încolo. Reparațiile au fost terminate în timp record, mai precis în 96 de zile de lucrări efective. Estimările inițiale erau că pentru aceste lucrări va fi nevoie de șase luni, dar constructorul, proiectantul și colegii mei din DRDP au făcut o echipă bună, astfel că reparațiile au fost terminate mult mai repede decât se estima inițial”, a declarat Tudor Duțu, directorul DRDP Brașov. 

Lucrările au fost finanțare din bugetul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și au costat aproximativ 3 milioane de lei. 

Fără probleme în următorii 5 – 10 ani 

Podul a fost construit în anii 1980, pe repede-înainte și, teoretic, ar fi trebuit să reziste 50 de ani. Chiar dacă în momentul construcției existau proiectanți și se țineau evidențe clare, reprezentantul firmei care a reparat pasajul de la Prejmer, Mihai Rozorea, a spus că „informațiile obținute de noi au fost puține”.  

„Am avut multe surprize, de la lungimea grinzilor, la rezistență sau betoane. Pe parcursul lucrărilor de punere în siguranță am făcut mai multe modificări ale soluțiilor gândite inițial. Inițial, ar fi trebuit să demontăm 9 grinzi și să montăm 6. Într-un final, am demontat 15 grinzi și am montat 9. De asemenea, a fost nevoie de intervenții speciale deasupra liniei de contact a căii ferate”, a explicat acesta.

Grinzile demontate aveau lungimi diferite, iar acest lucru a fost descoperit în momentul în care a fost demontată placa de beton turnată peste ele. A fost detaliu care le-a dat bătăi de cap constructorilor, pentru că în prezent se lucrează cu grinzi standardizate, având aceeași lungime. 

VIDEO. Pasajul de la Prejmer, o „relicvă” a Epocii de Aur. A fost „lăsat moștenire” cu dimensiuni aproximative/ Lista podurilor cu probleme din județul Brașov este mai lungă

 Odată finalizate aceste lucrări, Rozorea a spus că pasajul nu va mai avea probleme minim mulți ani de acum încolo.

„Am folosit materiale superioare. Maxim, se va schimba covorul asfaltic, care este consumabil. În schimb, structura va rezista, fără probleme, 5 sau 10 ani”, a promis Mihai Rozorea. 

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.