De săptămâna viitoare, brașovenii își pot plăti taxele și impozitele locale. Cât se va plăti în 2023 pentru un vehicul hibrid

De luni, 9 ianuarie 2023, brașovenii își pot plăti taxele și impozitele, dar și abonamentele pentru parcările de reședință. Până atunci, Direcția Fiscală Brașov va încasa amenzile și alte taxe fără debit.   

Pentru a evita aglomerația la ghișee, Direcția Fiscală le reamintește brașovenilor că au la îndemână mai multe posibilități de a plăti taxele și impozitele și le recomandă să facă aceste plăți on-line sau de la cel mai apropiat aparat SelfPay. Astfel, până mâine, 29 decembrie, inclusiv, dar și din 9 ianuarie, pe lângă plata numerar sau cu cardul la ghișeele direcției sau agențiilor fiscale, contribuabilii au la dispoziție următoarele modalități de plată:

  • ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • numerar sau card bancar, în lei, la stațiile de Plata SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/);
  • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul https://www.brasovcity.ro/ (necesită cont de utilizator;

Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se găsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (http://www.dfbv.ro/), secțiunea „Modalități de plată“.

Care sunt termenele de plată

Termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2023 sunt 31 martie și 02 octombrie.  Până la 31 martie trebuie achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință.

Impozitul pe clădiri, teren sau mijloace de transport, de până la 50 de lei inclusiv, datorat bugetului local de către contribuabil, se plătește integral până la primul termen de plată.

Pentru plata cu anticipație, până la 31 martie, a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabil se acordă o bonificație de 5 %.

Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Exemple de impozit datorat de persoane fizice:

  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 65mp aflată în zona A, impozitul va fi de 259 lei;
  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona B, impozitul va fi de 191 lei;
  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona C, impozitul va fi de 164 lei;
  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 43 mp aflată în zona D, impozitul va fi de 134 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona A, 500 mp – 607 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona B, 500 mp – 455 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona C, 500 mp – 305 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona D, 500 mp – 145lei.

Exemple de impozitul pe mijloacele de transport 

  • 64 lei pentru o capacitate cilindrică de 971 cmc,
  • 101 lei pentru mașinile cu motoare de 1.321 cmc,
  • 288 lei pentru cele cu motoare de 1.996 cmc, 1.384 lei pentru cele de 2.350 cmc,
  • 3.460 de lei pentru mașinile cu motoare de 2870 cmc,  
  • 7.897 lei pentru mașinile cu motoare de 3350 cmc. 

Vehiculele electrice beneficiază de scutire de impozit, iar pentru hibride, impozitul datorat este cu 95% mai mic decât în cazul unui vehicul doar cu motor cu combustie internă, de aceeași capacitate cilindrică. De exemplu, pentru un vehicul hibrid cu capacitatea cilindrică de 1.798 cmc, impozitul este de doar 13 lei, față de impozitul pentru un vehicul convențional cu aceeași capacitate cilindrică, în sumă de 260 lei.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.