Ziduri istorice reparate cu bitum? Soluția a fost prezentată Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice

Foto: Mihaela Parghel

Primăria Brașov nu a reușit să-i convingă pe specialiștii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice să avizeze dosarul pentru repararea unei porțiuni din zidul de apărarea Cetății Brașov. Soluția tehnică presupunea folosirea bitumului, un material care nu are nicio legătură cu perioada în care au fost construite zidurile. 

Dosarul depus la Comisie vizează refacerea unei porțiuni a zidului cetății de sub Tâmpa, din dreptul imobilelor de pe strada Castelului nr. 120 – 122, unde, în toamna anului 2020 s-a prăbușit o porțiune. Sectorul cu probleme are o lungime de aproximativ 24 m și este „pe fața” dinspre clădirile de pe strada Castelului. 

Bani europeni pentru lucrări 

Pentru refacerea porțiunii cu probleme, Primăria Brașov a obținut o finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență în toamna anului trecut în valoare de 2,9 milioane de lei. 

Ulterior, documentația aferentă proiectului de reabilitare au fost depuse la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov, care nu a fost de acord cu soluția tehnică. 

„Se atrage atenția asupra necesității reformulării soluției pentru coronament, evitându-se hidroizolațiile bituminoase aparente. Din punct de vedere structural, se preferă varianta minimală, cu rezidire cu mortare de var hidraulic”, au precizat reprezentanții Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Brașov

Lucrări și în anii 2000

La zidurile de apărare a Cetății Brașov, Consiliul Județean Brașov a realizat lucrări de reabilitare în perioada 2008 – 2010. Ulterior, după multe demersuri birocratice, zidurile și mai multe turnuri și bastioane au fost preluate de Primăria Brașov. 

Ping-pong cu monumentele Brașovului: monumentele stau închise. Consiliul Județean și Primăria Brașov sunt prinse în plasa vechilor probleme

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.