Brașovenii, așteptați să vadă Soarele. Planetariul Cosmonaut „Dumitru Prunariu” a anunțat programul observațiilor din acest an

Începând din acest an, Planetariul Cosmonaut „Dumitru Prunariu” Brașov organizează observații ale Soarelui  cu ajutorul a trei telescoape pe care le  deține instituția. Observațiile se vor face din Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov în datele de 24 aprilie, 22 mai, 12 iunie, 21 august, 18 septembrie, 9 octombrie, între orele 11.00 și 17.00. 

„Dacă vremea (sau alte evenimente neprevăzute) nu ne va permite să fim în parc la datele prestabilite, vom reprograma observațiile, orice modificare, dar și alte detalii, urmând a fi anunțate din timp pe site și pe pagina noastră de Facebook: facebook.com/PlanetariuBrasov”, au anunțat reprezentanții Planetariului. 

Ce telescoape vor fi folosite

  • Telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele, spiculele sau filamentele solare.
  • Telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line (Daystar Quark), prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.
  • Telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, prin care se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.

Iulie, Săptămâna Soarelui 

În 2023, planetariul va organiza Săptămâna Soarelui în perioada 3-9 iulie, în iulie, pe 6, Soarele găsindu-se la cea mai mare distanță de Pământ, la 152.093.253 kilometri. În Săptămâna Soarelui, Planetariul are în plan să organizeze observații din Piața Sfatului, Piața Consiliului Europei și Piața Unirii.

„Locurile pentru observații vor fi aprobate în iunie, mai multe detalii vom avea în apropierea evenimentului. Bineînțeles, pe parcursul săptămânii, vom avea observații solare și din fața planetariului, filme despre Soare și alte activități care vă vor fi anunțate din timp”, au precizat reprezentanții Planetariului Cosmonaut „Dumitru Prunariu”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.