Junii Tineri îi așteaptă pe brașoveni la „Aruncatul în țol”

„Aruncatul în Ţol” este o tradiţie a junilor ce are loc în prima zi de vineri de după Paşte. Astfel, astăzi, în jurul orei 17.00, Grupul Junilor Tineri vor intra în Piaţa Unirii și vor cânta Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt. După acest moment, ei vor merge în zona intrării în Biserica Sfântul Nicolae, pentru a arunca buzduganul, în timp ce se joacă Hora Junilor. 

După ce ultimul june aruncă buzduganul, vătaful si armaşii vor oferi bărbaţilor din public posibilitatea de a arunca buzduganul în faţa Bisericii Sfantul Nicolae. 

Momentul culminant va fi aruncatul în țol, când fiecare dintre juni va fi aruncat din cergă de trei ori.

„În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămâna Luminata pe pajiştea, numită de şcheieni, la Poalele Dosului, un pic mai jos de stejarul la rădăcina căruia se credea ca a ascuns coroana Ungariei, regele Solomon. Acolo, junii tineri si familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brasoveni din tot oraşul. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei, fie în şură. Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în ţol a doua zi în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii)”, a explicat Alexandru Stănescu, directorul Muzeului de Etnografie Braşov. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.