Stropitul fetelor, un obicei nelipsit din agenda junilor din Șcheii Brașovului

Lunea de după Înviere era cea mai bună ocazie pentru ca Junii Tineri să-și caute fetele bune de măritat. Acesta era substratul unui vechi obicei al tinerilor din Șchei, stropitul, o tradiție care este respectată și în ziua de azi. 
După ce participă la slujba de liturghie de la Biserica Sf.Nicolae şi de la Biserica Sf Treime, Junii Tineri revin în Piața Unirii, se împart în 3 cete egale, conduse de Armaşul Mic, Armaşul Mare și Vătaf, și întovărășiți de muzicanți pornesc pe străzile din Șchei la stropit fetele de măritat.
Ei intră în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitați și le stropesc pe domnișoare cu parfum, iar acestea îi răsplătesc cu flori, pe care le prind în hainele junilor.
Dacă fata are o floare mai specială pentru vreunul dintre juni, acesta o va invita să iasă la Jocurile Strămoşeşti, care au loc în serbările de vară ale Junilor.
La stropit se creează o legătură între tinerii din comunitatea din Schei şi nu de puține ori s-au format familii în urma obiceiului din lunea Paştelui.
După ce Junii Tineri au cântat și au jucat toată ziua și au fost răsplătiți nu numai cu flori, ci și cu ouă roșii, cozonac și vin, totul se termină seara, când grupurile de juni ajung înapoi în Piața Unirii, unde cântă „Hristos a Înviat” de trei ori, joacă Hora Junilor şi aruncă buzduganul.

Stropitul fetelor este un obicei preluat de junii brașoveni de la comunitatea de sași. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.