Brașovul se pregătește pentru eliminarea centralelor de apartament. Înlocuirea treptată a acestora va fi inclusă în strategia de termoficare

Brașovul va avea o strategie de alimentare cu energie termică pentru perioada 2023 – 2033. Pentru acest document Primăria municipiului Braşov va plăti aproape 165.000 de lei firmei bucureștene SC ATH Energ SRL, consultant care a obținut contractul prin atribuire directă.  Prin această strategie va fi estimat un necesar de încălzire pentru populație, dar dar și investițiile necesare eficientizării sistemului de termoficare. 

Conform informațiilor disponibile pe platforma electronică de achiziții publice, în strategie vor fi incluse și recomandările Comisiei Europene privind înlocuirea treptată a centralelor de apartament pe gaze naturale până în anul 2030 cu sisteme centralizate de încălzire prin cogenerare de înaltă eficiență, pompe de căldură, energii regenerabile pentru trecerea treptată la utilizarea energiei verzi.

Soluţie pentru a creşte calitatea aerului

Primăria municipiului Braşov a lansat încă de la începutul anului 2020 propunerea de a interzice centralele de apartament pentru noile blocuri contruite în oraş. Măsura a fost propusă în contextul în care Braşovul avea nevoie de soluţii pentru creşterea calităţii aerului. 

Conform prevederilor din proiectul de regulament discutat în urmă cu trei ani, documentațiile privind construirea de blocuri de locuințe urmau să fie avizate doar în condițiile în care conţin, ca soluție de producere agent termic și apă caldă, variante mai puțin poluante, cum ar fi branșare la sistemul centralizat, centrală de bloc, cu distribuție pe orizontală sau un sistem individual mai puțin poluant decât actualele centrale de apartament, de exemplu: centrale electrice, sisteme colectoare de preluare a noxelor de la centralele de apartament sau alte soluții care îmbunătățesc calitatea aerului.

Măsura se referă doar la blocurile nou construite. 

3 Comentarii

  1. A ieșit Mircea Marin de la răcoare cu noi idei de termoficare colectivă?
    Până la un sistem centralizat eficient vor mai trece generații întregi.

  2. Ba esti timpit cum sa ma obligi sa desfintez centrala de apartament ne intoarcem in comunism? Eu vreau caldura acuma ca mie frig si imi dau caldura cum sa imi impui tu reguli la mine in apartament ati luato razna rau

  3. Mai oameni buni,astia din conducere, aveti pe acolo la primarie un ing.energetic cu experienta de termofrecare la cald si la rece???? voi nu stiti ce vb dspre caldura,eficienta ,costuri si poluare…..iar ati gasit loc de furat banii publici….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.