Râşnov Creativ: Șase artiști locali vor avea mentori din Norvegia. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă

Au fost selectați primii 6 participanți în programul Râșnov Creativ din proiectul Heritage Hub Râșnov. Acesta este un program prin care cei 6 artiști/creatori locali beneficiază de mentorat și schimb de bune practici sub coordonarea unei echipe de experți norvegieni nominalizați la Premiile Emmy 2023. 

Anunțul a fost făcut de managerul de proiect proiect Heritage Hub Râșnov, Mihai Dragomir, care a precizat că în cadrul sesiunilor de mentorat este urmărită dezvoltarea activităților și produselor culturale în acord cu valorile istoriei locale, criteriile de calitate și interesul turistic. Prima sesiune a avut loc în perioada 9 – 11 mai 2023 la Râșnov și a fost coordonată de Heidi Carine Brimi și Rickard Akesson de la Hands on History AS din Norvegia.

„Mai mult decât atât, vor fi dezvoltate concepte și spații pentru promovarea creațiilor și vor fi încurajate momentele de întâlnire și socializare ale artiștilor cu comunitatea locală și publicul larg. Accentul nu va fi pus doar pe produsele realizate, ce vor combina expertiza și cunoștințele artiștilor cu simbolurile și motivele locale, ci și pe povestea fiecărui creator și pe Râșnovul transpus în arta acestora”, a explicat Dragomir. 

Cum s-a născut ideea Hertage Hub Râșnov 

Din dorința de a descoperi oamenii talentați sau îndemânatici din comunitate și produse artizanale care să exprime autenticitatea locului și unicitatea regiunii, a pornit și inițiativa Râșnov Creativ (www.rasnovcreativ.ro), un spațiu ce le oferă acestora ocazia de a intra în contact cu alți creatori cu idei asemănătoare și de a-și face cunoscute lucrările și abilitățile unui public larg și divers.

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub Râșnov constă în dezvoltarea unui model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material și imaterial în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS și implementat în parteneriat cu Primăria Râșnov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanți din Norvegia).

Proiectul, cu o valoare totală de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro, se desfășoară în perioada noiembrie 2022 –  aprilie 2024  (18 luni). Finanțarea este asigurată din Granturile SEE (contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei) – 85 % din cheltuielile eligibile și  de la bugetul național – 15%. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.