Spitalul Judeţean Braşov are un nou manager. Fostul şef, dr. Cobelschi, este în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov are un nou manager interimar, în persoana juristului Emil Mailat, cel care din aprilie 2022 şi până la această numire a condus Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate din cadrul acestui spital. Schimbarea vine la finalul mandatului dr. Cobelschi, însă. Anterior, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că fostul manager, dr. Călin Cobelschi, este incompatibil cu funcţia. 

Numit prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Emil Mailat îl înlocuieşte pe dr. Călin-Pavel Cobelschi, al cărui contract de management a încetat în data de 6 mai. Conform dispoziţiei preşedintelui CJ, Emil Mailat se va afla la conducerea SCJU Braşov până la revocarea unilaterală din funcţie sau până la ocuparea postului prin concurs, dar nu mai mult de 6 luni.

În conformitate cu prevederile art. 177 alin. (5) alin. (6) şi alin. (7) din  Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numirea interimară a managerilor și membrilor Comitetului Director din cadrul spitalelor publice din subordine se realizează prin act administrativ al Președintelui Consiliului Județean Brașov. 

„Având în vedere necesitatea asigurării managementului la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, am decis să-l numim în funcţia de manager interimar pe domnul Emil Mailat, un om cu experienţă în managementul spitalicesc. Domnia sa a condus timp de un an Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov şi s-a achitat foarte bine de sarcinile asumate. Consider că domnul Mailat, nefiind de profesie medic, va avea timpul necesar să gestioneze toate aspectele de natură administrativă, astfel încât activitatea celui mai important spital al judeţului Braşov să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Acest model al managerului care nu provine din corpul medical funcţionează cu succes, de mai mulţi ani, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. Pe această cale, vreau să-i mulţumesc domnului doctor Călin Cobenschi pentru efortul depus în cei cinci ani în care s-a aflat la conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, pentru modul în care a gestionat activitatea medicală în cea mai dificilă perioadă pe care am traversat-o cu toţii – pandemia COVID-19, dar şi pentru implicarea sa în proiectele investiţionale de mare amploare pe care le-am desfăşurat la acest spital”, a declarat preşedintrele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.

Elogiul lui Veştea pentru dr. Cobelschi

Deşi luna trecută, ANI constatase starea de incompatibilitate a dr. Călin Cobelschi, la finalul mandatului de manager preşedintele Consiliului Judeţean i-a adus un adevărat elogiu, amintind investiţiile făcute în ultimii ani la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, din diferite surse: 

În mandatul domnului Cobelschi am implementat obiective esenţiale: extinderea şi modernizarea clădirii Unităţii de Primiri Urgenţe – proiect al Ministerului Sănătăţii cu fonduri de la Banca Mondială; construirea unităţii modulare de ATI-COVID în curtea Spitalului Judeţean Braşov şi echiparea ei cu aparatura necesară funcţionării celor 28 de paturi de terapie intensivă; dotarea cu echipamente medicale şi aparatură a noii UPU şi a Ambulatoriului – proiecte cu fonduri europene accesate de Consiliul Judeţean Braşov, modernizarea Corpului B al Staţionarului Central – proiect demarat de Consiliul Judeţean, finanţat şi implementat de Compania Naţională de Investiţii, alături de alte proiecte europene privind gestionarea crizei COVID sau proiecte finanţate din bugetul judeţean privind reabilitarea spaţiilor medicale şi îmbunătăţirea dotărilor Spitalului Judeţean Braşov. Împreună am implementat proiecte în valoare totală de peste 100 de milioane de lei care au schimbat în bine infrastructura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”, a afirmat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. 

Constatarea ANI: Fostul manager Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, incompatibil cu funcţia, în ultimii 4 ani

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi, se află în stare de incompatibilitate din 2019, a constatat Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit unui anunţ oficial al ANI, dr. Cobelschi a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit ANI, medicul ar încălca astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006. Potrivit acestui titlu de lege, „funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizatesau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică, cu respectarea prevederilor lit. b) şi alin. (6). g) exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Dr. Cobelschi vrea să se axeze exclusiv pe activitatea de chirurg

Pe de altă parte. dr. Călin Cobelschi a anunțat încă din luna septembrie a anului trecut că după finalizarea mandatului de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență brașov  nu mai intenționează să ontinue la conducerea unității spitalicești, ci dorește să se axeze exclusiv pe cariera profesională de chirurg. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.