„Revoluție verde” în Râșnov: școli eficientizate energetic, parcări inteligente și dezvoltare sustenabilă, cu bani europeni

După o perioadă de stagnare în ceea ce privește investițiile, autoritățile locale din Râșnov se pregătesc să implementeze mai multe proiecte cu finanțare europeană. Investițiile vizează modernizarea rețelei școlare, a infrastructurii rutiere, dar și a celei pentru transport alternativ.

Liceul Tehnologic din Râșnov modernizat cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Autoritățile din Râșnov anunță îmbunătățiri majore în ceea ce privește infrastructura școlară pentru nivelul liceal. În acest sens, a fost încheiat contractul pentru modernizarea Liceului Tehnologic Râșnov, prin implementarea unor măsuri de renovare energetică. Partenerii selectați pentru realizarea acestui proiect sunt S.C. EDILMET S.R.L., care deține rolul de lider de proiect, și SEB DESIGN, ca asociat.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 4.877.560,40 lei, nefiind inclusă taxa pe valoarea adăugată. Investiția va fi susținută financiar prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Imobilul liceului, o construcție cu parter și două etaje ridicată acum peste 40 de ani, se află într-o etapă critică a existenței sale. Ultimele analize tehnice efectuate de specialiști au indicat necesitatea unei intervenții urgente pentru a remedia o serie de probleme. Printre acestea se numără identificarea și remedierea fisurilor structurale, refacerea fațadelor și reconstruirea sistemelor de hidroizolație pentru a preveni infiltrarea apei. Pe lângă aceste măsuri, experții au concluzionat că este imperativă și reabilitarea termică a clădirii, pentru a îmbunătăți eficiența energetică și confortul în interior.

Măsurile esențiale cuprinse în cadrul contractului constau în:

  • Implementarea unui sistem de termoizolare eficientă
  • Montarea unei învelitori din tablă
  • Realizarea tencuielilor și lucrărilor de zugrăvire
  • Instalarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED
  • Implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice
  • Înlocuirea completă a sistemului de încălzire.

Piste pentru biciclete, soluții inteligente de parcare și modernizarea infrastructurii educaționale în valoare de 12,5 milioane de lei

Pe data de 10  februarie, autoritățile locale au făcut cunoscută semnarea contractelor referitoare la patru inițiative ce urmează a fi realizate în Râșnov, beneficiind de finanțare nerambursabilă.

Aceste patru proiecte, denumite „Asigurare infrastructură pentru transportul verde – piste pentru biciclete în orașul Râșnov” , „Soluții inteligente pentru transformarea digitală a serviciului public de parcare la nivelul Orașului Râșnov”, „Renovarea energetică moderată a Grădiniței nr. 3  Râșnov” și  „Renovare energetică moderată a Liceului Tehnologic Râșnov”, au primit aprobarea pentru finanțare prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență.

Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 12.485.505,3 lei.

La finalul lunii martie oficiali din Râșnov au anunțat începerea proiectului „Asigurare infrastructură pentru transportul verde-piste pentru biciclete, în Orașul Râșnov”. Acest proiect are programată implementarea în perioada 13.02.2023 – 13.02.2025.

Scopul central al inițiativei constă în promovarea dezvoltării sustenabile a Râșnovului prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sporirea atractivității transportului nemotorizat și diminuarea utilizării autoturismelor personale pentru deplasări.

Investiția totală necesară pentru proiect se cifrează la suma de 2.383.479,04 lei, incluzând și TVA-ul aferent.

Grădinița nr. 3 din Râșnov intră și ea în modernizare

În luna iulie, sediul Primăriei Râșnov a fost încheiat un acord pentru serviciile de elaborare a Proiectului Tehnic, asistență tehnică din partea proiectantului și elaborare de documentație în vederea certificării performanței și execuției lucrărilor, în cadrul obiectivului de investiții intitulat „Renovarea energetică moderată a Grădiniței nr. 3, Oraș Râșnov, Județul Brașov”.

Prin acest demers de reabilitare energetică, se urmărește reducerea consumului specific anual de căldură pentru încălzirea clădirii izolate termic, alături de diminuarea emisiilor de dioxid de carbon generate de procesul de încălzire al clădirii.

Pentru a optimiza eficiența energetică a clădirii Grădiniței nr. 3 din Râșnov, ar urmeaza să se efectueze următoarele lucrări:

Îmbunătățiri la nivelul anvelopei clădirii:

  • Izolație termică a pereților exteriori și a soclului
  • Izolație termică a planșeului de la sol și a planșeului de deasupra podului
  • Înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie modernă, echipată cu profile și sticlă termoizolante.

Intervenții asupra instalațiilor:

  • Montarea de panouri fotovoltaice și solare
  • Reparații sau înlocuiri ale instalațiilor existente
  • Implementarea unui sistem de climatizare
  • Înlocuirea corpurilor de iluminat curent cu surse LED.

Valoarea contractului încheiat se cifrează la suma de 645.459,04 lei, TVA inclus.

Digitalizare și investiții esențiale pentru serviciul public de parcare

În cadrul eforturilor de digitalizare a serviciului public de parcări, urmează să fie desfășurate următoarele investiții și activități esențiale:

  • Activitatea 1: Implementarea sistemului hardware destinat gestionării parcărilor rezidențiale și publice din Orașul Râșnov;
  • Activitatea 2: Instalarea sistemului software pentru gestionarea integrată a serviciului public de parcare.

Valoarea totală eligibilă a acestui proiect se ridică la 2.116.761 lei, la care se adaugă o sumă de 402.184,59 lei reprezentând TVA.

În cadrul acestei inițiative, urmează să fie dezvoltată o platformă informatică dedicată administrării digitale a procedurilor și fluxurilor administrative. Pentru interacțiunea cu cetățenii, se va recurge la o suită de aplicații web și mobile, oferindu-le posibilitatea de a contracta utilizarea unui loc de parcare rezidențial printr-un proces complet digitalizat. În plus, se va facilita opțiunea de a efectua plăți inteligente prin intermediul site-ului web, aplicației mobile sau prin intermediul operatorilor privați de tip self-service, și alte metode similare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.