Eclipsă inelară de Soare: 14 octombrie, ora 18.30. Cum se poate vedea din țara noastră „inelul de foc”. Pe cerul României, un astfel de fenomen va putea fi observat spre sfârșitul secolului

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, are loc o eclipsă de soare inelară, care va putea fi însă văzută pe cer doar din părți ale SUA, Mexicului, Americii de Sud și Centrale. Din România, fenomenul va putea fi observat doar online, unul dintre canale fiind meteoradar.ro.

Maximul eclipsei va fi atins la ora 18.30, ora României, moment în care Soarele va semăna cu un „inel de foc”. Pe 14 octombrie, Luna intră pe traiectoria soarelui, dar este prea departe de Pământ, astfel încât nu poate acoperi întregul disc solar. 

Oamenii de știință vor folosi eclipsa de soare inelară din 14 octombrie ca „încălzire” pentru viitoarea eclipsă totală de soare din 8 aprilie 2024, vizibilă tot de pe continentele americane. Eclipsele solare de anul acesta, precum și de la anul, îi entuziasmează în mod deosebit pe oamenii de știință, deoarece acestea au loc în timpul unei perioade foarte active din ciclul solar actual – ciclul solar 25 – în timp ce activitatea solară crește până la „maximul solar” preconizat pentru 2024. Ciclul solar descrie un ciclu de aproximativ 11 ani de activitate solară determinată de inversarea câmpului magnetic al Soarelui.

În România, ultima eclipsă inelară de Soare a fost vizibilă în anul 1867, iar ultima eclipsă totală în anul 1999. În anul 2022, în România a fost vizibilă o eclipsă parțială de Soare.

Când vor fi următoarele eclipse inelare sau totală de Soare vizibile din România:

  • 3 septembrie 2081 – eclipsă totală;
  • 23 iulie 2093 – eclipsă inelară.

Până atunci, pe cerul României vor mai putea fi vizibile eclipse parțiale, prima fiind în 2 august 2027, când procentul de acoperire a discului solar va fi de 51%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.