„Nota de plată” lăsată de urși și lupi în județul Brașov: pagube de aproape o jumătate de milion de lei

96 de dosare cu o valoare a pagubelor în cuantum de 466.540 de lei, este „bilanțul” pagubelor produse de urși și lupi în județul Brașov, în primele nouă luni ale acestui an. Până în momentul de fază au fost achitate despăgubiri pentru 31 de dosare, suma totală primită de păgubiți fiind de 147.123 lei.

Conform informațiilor directorului executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, Ciprian Băncilă, pagubele au fost produse la culturile agricole, animale domestice si vehicule rutiere (accidente auto in care au fost implicate specii strict protejate).

„Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 87 de cazuri, iar din specia lup, în 9 cazuri. În prima parte a anului 2023, cele  mai multe pagube s-au inregistrat la animale domestice (ovine, caprine si bovine). În a doua parte a anului (începutul lunii august și până în prezent), frecventa pagubelor produse de speciile strict protejate (urs brun) a crescut in cazul culturilor de porumb ajuns în stadiul de dezvoltare lapte-ceară”, a declarat Ciprian Băncilă, director executiv al APM Brașov.

Urșii și lupii au ucis 127 de oi, 19 bovine și 2 porci

În urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din  speciile urs și lup au omorât 127 de ovine, 19 bovine și 2 suine. De asemenea, au fost distruse de urși, 28 de familii de albine și a fost afectată o suprafață 31,54 ha porumb boabe și siloz și 0,1 ha plantație Aronia.

Totodată au fost înregistrate 4 dosare de pagube produse autovehiculelor, rezultate în urma accidentelor rutiere în care au fost implicați urși. Valoarea pagubelor a fost de 88.760 lei, însă în aceste cazuri, răspunderea civilă a revenit conducătorului auto sau administratorului drumului, în funcție de prezența/absența pe sectorul de drum, unde s-au întâmplat evenimentele, a indicatoarelor rutiere cu semnificația „ATENȚIE ANIMALE”.

Din datele înregistrate de APM Brașov, frecvența pagubelor produse de speciile protejate este mai ridicată zonele Homorod, Apața, Șercaia, Mândra, Sâmbăta de Sus, Bunești,  Hârseni,  Cincu, Ormeniș, Cața, Crizbav.

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Urșii sunt „turiști” fideli ai localităților Șercaia, Mândra, Sâmbăta de Sus, Hârseni și Cincu – Bună Ziua Făgăraș
  2. Urșii și lupii au cauzat pagube de 466.540 lei anul acesta. Frecvența pagubelor mai ridicată în zona noastră! - TVFăgăraș.ro - Știri din Țara Făgărașului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.