Drumul județean Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limită Judeţ Harghita, reabilitat cu șase luni întârziere.  Șoseaua modernizată va stimula turismul, promit reprezentanții Consiliului Județean Brașov

Începute în anul 2021, lucrările de reabilitare a DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limită Judeţ Harghita au fost finalizare, iar vineri a fost făcută recepția la terminarea lucrărilor. Drumul reabilitat va facilita dezvoltarea turismului, având în vedere că satele prin care trece sunt recunoscute pentru bisericile fortificate săseşti, pentru monumente ale naturii aşa cum este stejarul multisecular de la Mercheaşa, dar şi pentru alte atracţii menite să stârnească interesul vizitatorilor, consideră reprezentnții Consiliului Județean Brașov.

Reabilitarea DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limită judeţ Harghita (km 0+000 – 18+250) a cuprins realizarea structurii rutiere a drumului pe toată lungimea acestuia cu tot ceea ce înseamnă carosabil, acostamente, poduri, podețe, drumuri laterale şi amenajare alveole pentru staţii transport public.

Au fost realizate şanţuri, rigole carosabile şi de acostament pentru scurgerea apelor pluviale, s-au construit podeţe transversale, podeţe la drumurile laterale şi podeţe către accese, s-au reabilitat şi construit un număr de opt poduri.

În contract au fost prevăzute inclusiv lucrări pentru siguranţa circulaţiei, parapete de protecţie, marcaje longitudinale, marcaje transversale, indicatoare, stâlpi rutieri şi benzi rezonatoare.

Conform Proiectului Tehnic, lungimea sectorului de drum care s-a reabilitat prin acest proiect este de 18,161 km.

De ce au fost întârziate lucrările

Lucrările de reabilitare a Drumului Judeţean 132 au fost adjudecate în ianuarie 2021 de SC Viarom Construct SRL, în urma unor proceduri de achiziţie la care au participat cinci operatori economici.

În martie 2021, amplasamentul a fost predat către constructor şi au fost demarate lucrările de execuţie.

Potrivit prevederilor contractuale, lucrările ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2022, încă ca urmare a modificărilor impuse de avizele revizuite privind amenajarea albiilor şi relocarea, protejarea sau, după caz, înlocuirea conductei de apă din localitatea Jimbor, precum și a necesităţii protejării conductei de gaz pe zonele de interferență cu reabilitarea drumului, lucrările au fost prelungite până la jumătatea anului 2023.

Pentru realizarea acestui obiectiv Consiliul Judeţean a accesat în decembrie 2017 fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Peste 60 milioane lei de la bugetul de stat

Valoarea totală a lucrărilor a fost de 68.251.441,20 lei, din care 60.165.005.90 lei reprezintă valoarea asigurată de către MDLPA, prin PNDL II, diferenţa fiind asigurată din bugetul judeţean.

„Această investiţie în modernizarea infrastructurii rutiere a judeţului este una dintre miile realizate în întreaga ţară cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării alocate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală II, toate având ca scop dezvoltarea comunităţilor locale şi îmbunătăţirea condiţiilor asigurate locuitorilor”, a spus Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei după ce a fost încheiată recepția lucrărilor.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, a declarat că „DJ 132 este un drum vital pentru comunităţile locale din nordul judeţului Braşov. Reabilitarea lui va genera o dezvoltare în plan economico-social pentru localităţile din zona Rupea şi va deschide o cale modernă de acces rutier între judeţele Braşov şi Harghita. Cu ani în urmă, acest drum era într-o stare proastă, dar în prezent populaţia deservită este foarte mulţumită de tronsonul rutier pe care l-am reabilitat. În perioada imediat următoare vom pune pe harta judeţului Braşov şi alte drumuri judeţene pe care le avem reabilităm sau le modernizăm”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.