Un student al Universității Transilvania, suspect de legături cu Hamas, a fost expulzat din România din motive de securitate naţională

Foto: Stirile Protv/ FB

La fel care alte orașe universitare din România și Europa, nici Brașovul nu este ferit de tineri care susțin ideologii radicale de tip terorist. Reapariția războiului din Israel a scos la iveală povestea unui tânăr palestinian adept al ideologiei teroriste Hamas, înrolat la o facultate a Universității Transilvania din Brașov, care în primăvara acestui an a fost expulzat din România, după ce a fost declarat indezirabil.

Rapoarte oficiale ale SRI arată că este vorba despre un tânăr palestinian născut în Fâșia Gaza, care a ajuns în România în 2021 cu o viză de studii. El a studiat inițial la universitatea din Alba Iulia, iar după un an a venit la Universitatea Transilvania din Brașov, specializându-se pe inginerie mecanică.

După cum reiese din minuta publicată pe portal.just.ro, instanţa l-a declarat indezirabil pe o perioadă de zece ani pe teritoriul României, pe „pârâtul Walid M.M. Abumuaileq, cetăţean palestinian, (..), cu reședința în Brașov (…), pentru raţiuni de securitate naţională”

Tânărul se afla „într-un stadiu avansat al procesului de (auto)radicalizare”

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti în 7 martie 2023 şi soluţionat în 5 aprilie 2023. Procurorii au reţinut că M.M Abumuaileq, cetățean palestinian, se afla „într-un stadiu avansat al procesului de (auto)radicalizare”, fiind indicii din care au rezultat suspiciuni că tânărul intenționa să desfășoare activități subversive în favoarea unei organizații teroriste active în Teritoriile Autonome Palestiniene. Cei care i-au monitorizat activitatea spun că ar fi fost un adept al ideologiei teroriste Hamas. De asemenea, din dosarul  pus la dispoziție de SRI mai reiese şi că tânărul avea înclinații spre violență cu valențe teroriste împotriva evreilor şi israelienilor.

„Profilul psihocomportamental şi de risc al acestuia este potenţat de actuala situaţie de securitate din alte țări”

SRI a precizat că activitățile pe care le-a desfășurat studentul palestinian în România sunt „elemente generatoare de ameninţări la adresa securităţii naţionale pe profil antiterorist, iar profilul psihocomportamental şi de risc al acestuia este potenţat de actuala situaţie de securitate din alte țări”.

Mai mult, el ar fi făcut „acte preparatorii ale unui act terorist îndreptat împotriva populaţiei de religie mozaică aflate pe teritoriul României, precum şi acte de atragere a unor noi adepţi la cauza palestiniană, urmărind radicalizarea altor palestinieni prezenţi în România”.

În acest context, SRI a apreciat că tânărul de origine palestiniană de la Universitatea Transilvania reprezintă un risc la adresa securității naționale a României. Cei care i-au monitorizat activitatea au punctat şi că acesta ar dori şi atragerea de noi adepți la cauza palestiniană prin utilizarea violenţei.

1 Trackback / Pingback

  1. Student al Universității Transilvania din Brașov, expulzat din cauza legăturilor cu Hamas – Bună Ziua Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.