Start la ofertare, pentru proiectarea şi execuţia unui traseu de sanie de vară în Poiana Braşov, cu 1.000 de metri lungime, 5 spirale şi 6 poduri

Primăria Brașov a lansat procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția unui traseu de sanie de vară în Poiana Brașov, în partea stângă a pârtiei Bradul, cu o lungime de 990 de metri. Traseul va unul spectaculos, iar reprezentanţii Municipalităţii spun că va fi, cu siguranţă, cel mai complex din ţară, cu şase spirale, dintre care cea mai înaltă de 13 metri, și șase poduri.

Proiectul nu este unul tocmai nou, el aparând ca propunere şi pe agenda investiţiilor fostei administraţii, înainte de 2020. Prima dată s-a vorbit despre un asemenea traseu în urmă cu zece ani.

Proiectul face parte din programul „Poiana Brașov – stațiunea celor 4 anotimpuri”, prin care municipalitatea își propune să creeze puncte de interes care să facă stațiunea atractivă și în afara sezonului de schi. Pe lângă sania de vară, un alt proiect important realizat de Primăria Brașov este amenajarea traseelor de mountain-bike, apărut tot în aceeaşi perioadă, înainte de 2020.

Amplasarea saniei de vară din Poiana Braşov

Sania de vară va fi amplasată în partea stângă a pârtiei Bradul (pe partea opusă teleschiului), cu punctul de acces în apropierea stației inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement. Pentru a-i crește spectaculozitatea, traseul prevede mai multe zone de întoarcere, care oferă o mai bună panoramă, cu înălțimi cuprinse între 7 și 13 metri, și zone supraînălțate pentru supratraversarea unor trotuare sau căi de acces, sau pentru a crea pantele necesare pentru urcare sau coborâre.

Instalația va avea o lungime pe partea de urcare de 550 m și pe traseul de coborâre de 990 m și include 60 de sănii. Acestea vor fi echipate cu un sistem de monitorizare a distanței între două vehicule succesive, astfel încât, la detectarea saniei din față, senzorii montați pe sania din spate să acționeze frânele magnetice. Acești senzori sunt alimentați cu baterii, montate și ele pe sănii, care se vor încărca rapid în stația inferioară, între zone de debarcare și cea de îmbarcare.

Traseul de coborâre va avea 5 spirale cu diametrul de aproximativ 18-20 m, astfel:

  • Spirala 1 – cu un unghi de înfășurare de 430 grade și o înălțime de aproximativ 8 m;
  • Spirala 2 – cu un unghi de înfășurare de 320 grade și o înălțime de aproximativ 7 m;
  • Spirala 3 – cu un unghi de înfășurare de 750 grade și o înălțime de aproximativ 13 m;
  • Spirala 4 – cu un unghi de înfășurare de 400 grade și o înălțime de aproximativ 7 m;
  • Spirala 5 – cu un unghi de înfășurare de 250 grade și o înălțime de aproximativ 7 m.

Pe parcursul traseului de coborâre, înălțimea de rulare va fi între 0,6 și 13 m. Lățimea traseului este de maxim 3 metri.

Accesul pe tot traseul instalației va fi blocat de un sistem de protecție (gard sau similar).

14 luni pentru proiectarea şi execuţia saniei de vară

Durata lucrărilor de proiectare și execuție este de maxim 14 luni, dintre care 5 luni proiectare, 9 luni realizarea lucrărilor. Durata cât mai scurtă de execuție este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție, atât pentru partea de proiectare, cât și pentru partea de execuție.

Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 17 milioane de lei (17.250.475 lei) fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 60 de puncte, durata de realizare a documentației tehnice 20 de puncte, iar durata de realizare a investiției 20 puncte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.