Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avizat proiectul pentru parcul de pe Dealul Straja din Brașov. Informațiile istorice au fost preluate din monografia „Cetățuia Brașovului”

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) Brașov a avizat în ședința din 18 ianuarie 2024 proiectul de amenajare a Dealului Straja (pe care este construită Cetățuia Brașovului), după ce Primăria Brașov a depus o serie de documente solicitate de instituția avizatoare.

Dosarul pentru acest proiect, aflat în faza Studiului de fezabilitate, a fost depus de Primăria Brașov la Direcția Județeană pentru Cultură Brașov în vara anului trecut, însă, în ședința din 6 septembrie 2023, CZMI nu a avizat documentația, solicitând municipalității brașovene să prezinte studiul peisagistic și studiul istorico-arhitectural în vederea fundamentării intervențiilor.

„Se va întocmi un raport arheologic teoretic. Simulările fotorealiste vor prezenta și imagini din alte unghiuri, care să prezinte intervențiile în relație cu monumentul istoric Cetățuia (…) Se atrage atenția asupra existenței bornei de piatră instalată în timpul imperiului Austro-Ungar pentru măsurarea gradului terestru (distanța între meridiane)”, au stabilit reprezentanții Comisiei în 6 septembrie 2023.

Pentru a completa dosarul cu informațiile istorice solicitate, reprezentanții Primăriei Brașov au apelat la directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, care avea aproape gata monografia „Cetățuia Brașovului”.

De altfel, vineri seara, după lansarea oficială a volumului amintit, Nicolae Pepene a anunțat că a pus la dispoziția municipalității brașovene informațiile de care avea nevoie, care erau incluse în monografia Cetățuii.

„Mă bucur că, încă înainte de a se lansa, această carte și-a dovedit utilitate practică. În 18 ianuarie (2024 – n.red.), Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avizat proiectul de reamenajare a Dealului Straja, depus de Primăria Brașov. Baza documentației a fost această carte”, a declarat Pepene.

Conform avizului CZMI din 18 ianuarie, Primăria Brașov va trebui să respecte la următoarea fază de proiectare concluziile studiilor arheologice prezentate (cele puse la dispoziție de Nicolae Pepene).

Reamintim că Primăria Brașov are în plan să amenajeze o zonă de agrement pe Dealul Straja, în proiect fiind incluse, printre altele, alei, zone de belvedere, zone pentru organizarea unor evenimente, dar și un traseu tematic.

1 Comentariu

1 Trackback / Pingback

  1. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avizat proiectul pentru parcul de pe Dealul Straja din Brașov. Informațiile istorice au fost preluate din monografia „Cetățuia Brașovului” - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.