FOTO. Încă o intervenție contracronometru în Piatra Craiului: un turist a fost recuperat cu elicopterul/ Sâmbătă a fost o nouă zi de foc pentru salvatorii montani din România

Ziua de sâmbătă a fost una extrem de încărcată pentru salvatorii montani din România, în 24 de ore ei primind 111 apeluri prin care a fost solicitată intervenția de urgență. În cazul acestor intervenții au fost salvate 108 persoane. Dintre acestea, 46 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital, una a fost predată elicopterului SMURD pentru transport la spital și una a fost predată serviciului IML.

Cele mai multe apeluri, respectiv 19, au fost în județul Brașov, dintre care 13 pentru Salvamont Poiana Brașov, 4 pentru Salvamont Predeal, unul pentru Salvamont Zărnești și unul pentru Salvamont Săcele.

Turist blocat pe traseul de pe care a fost salvată și turista din Cehia

La Zărnești, sâmbătă, în jurul orelor 16.00, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, a primit solicitare telefonică prin Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont, să intervină în cazul unui tânăr de aproximativ 30 de ani, blocat în partea superioara din Padina Hotarului, la urcarea spre Vârful Turnu. Acesta era singur pe traseu și nu mai putea poate continua ascensiunea, atât din cauza stării zăpezii cât și a imposibilității de deplasare (acuza crampe musculare).

„Având în vedere condițiile de iarnă, puținul timp rămas până la lăsarea întunericului, dificultatea traseului precum și existența riscului de hipotermie, s-a luat decizia solicitării sprijinului elicopterului prin POA Brașov, pentru a soluționa cazul cât mai rapid. În urma intervenției, tânărul a fost extras și coborât în siguranță”, au anunțat salvatorii montani din Zărnești.

Pe același traseu, în urmă cu o săptămână a fost salvată o turistă din Cehia, care a crezut că poate ajunge pe creastă cu un un echipament precar și o poșetuță cu lănțug.

Schior pierdut prin pădurile din Poiana Brașov

Serviciul Salvamont Poiana Brașov a anunțat că a avut 13 intervenții în cursul zilei de sâmbătă, în care persoanele care se aflau pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarna sau care se plimbau pe traseele montane marcate s-au accidentat.

„Trei dintre acestea au fost preluate de echipajele SMURD/SAJ venite în sprijin. Totodată, un practicant care a părăsit pârtiile amenajate și a schiat în pădure s-a rătăcit și a avut nevoie de ajutor”, au anunțat reprezentanții Serviciului Salvamont Poiana Brașov.

Sâmbătă, pe unele porțiuni ale domeniului schiabil din Poiana Brașov, în special sub lacul Ruia, erau porțiuni înghețate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.