Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, în pragul colapsului. Unitatea sanitară este într-un „echilibru fragil”

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov nu este singura unitate sanitară din județul nostru cu probleme financiare. Într-o situație critică este și Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, managerul unității sanitare, Bogdan Rusu, anunțând zilele trecute că „suntem într-un echilibru fragil, care se poate rupe oricând”.

Reprezentantul spitalului a declarat că spitalul are restanțe către furnizori în cuantum de aproximativ 2,9 milioane de lei.

„Nu avem arierate. Asta înseamnă că termenul de scadență al restanțelor este mai mic de 90 de zile. Acum gestionăm situația, dar în momentul în care vom înregistra arierate și vom putea face plăți doar pentru stingerea lor, cu siguranță că situația se va înrăutăți. Astăzi, lucrurile sunt sub control, dar nu știu cum vor fi luna viitoare”, a declarat Rusu.

Închiderea pavilionului de pe strada Mihai Eminescu a afectat veniturile spitalului

Directorul spitalului a menționat că situația financiară a unității sanitare a fost dezechilibrată în anul 2022, când a fost închis pavilionul de pe strada Mihai Eminescu din Brașov, iar secțiile au fost mutate în clădirea de pe strada Prundului, dar cu un număr mai mic de paturi.

„Avem 131 de paturi temporar închise, ceea ce a dus la o reducere a finanțării de la Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Brașov. Practic, din acel moment, putem să realizăm venituri cu 27% mai mici decât cele pe care le-am fi putut realiza dacă eram cu o structură integral funcțională. Dacă se vor redeschide măcar jumătate dintre paturile închise temporar, situația financiară a spitalului s-ar putea remedia”, a menționat Bogdan Rusu.

Deocamdată, nici reprezentanții Consiliului Județean Brașov nici ai spitalului nu pot spune când ar putea fi redeschise locurile temporar suspendate. Planul este ca în pavilionul de la Sânpentru (preluat de la unitatea de asistență medico-socială din Sânpetru) să fie mutate secțiile de Psihiatrie, însă, până acum, nu au fost obținute avizele de la Ministerul Sănătății, deși conducerea spitalului susține că dosarul a fost depus de mult timp.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.