Din apartamentul de la Ultimul Etaj la festivaluri cu audiență mare: Povestea perseverenței unei trupe studențești din Brașov

Brașovul, un oraș recunoscut pentru scena sa vibrantă de rock underground. Cu toate acestea, puține reușesc să se remarce din cauza lipsei de spații adecvate și a susținerii limitate. Una dintre trupele care se evidențiază în această scenă este Ultimul Etaj, o trupă de studenți care a captivat inimile și atenția publicului. Fondată de Mihai Muntean, cunoscut sub numele de Miță, trupa și-a început povestea într-un mod modest, dar a crescut rapid, devenind un exemplu al perseverenței în Brașov.

(foto 1: Ultimul Etaj live la petrecerea de Halloween)

Povestea timpurie a trupei Ultimul Etaj

Ultimul Etaj a fost fondată de câțiva dintre foștii membri ai trupei Late Six, o trupa liceeană. Numele trupei provine de la locul unde a început totul, un apartament de la etajul zece al unui bloc din oraș. La început, trupa cânta la majorate și în mici localuri prin Brașov, încetul cu încetul formându-și identitatea muzicală.

„Undeva prin 2022, line-up-ul trupei s-a stabilizat, iar noi am început să compunem primele noastre melodii pe care le interpretăm inclusiv la festivaluri precum INKFEST,” povestește Miță. Pentru el, nimic nu se compară cu senzația de a fi pe scenă și de a oferi energie publicului.

Miță, Fondatorul Trupei

Mihai Muntean, cunoscut sub numele de Miță, este motorul trupei Ultimul Etaj. El este nu doar chitaristul și liderul trupei, ci și organizatorul principal al evenimentelor și repetițiilor.

Viața de trupă l-a ajutat pe Miță să își dezvolte abilitățile de lider și să își exprime pasiunea pentru muzică. Pe scenă, Miță se simte în elementul său, trăind fiecare moment cu intensitate și transmițând această energie către public. În ciuda provocărilor și a drumului dificil, Miță a rămas dedicat și a continuat să conducă trupa cu entuziasm și determinare.

Sub conducerea lui, Ultimul Etaj a reușit să se facă auzită, să stabilească conexiuni puternice cu fanii și să creeze o identitate distinctă pe scena de rock underground din Brașov. Concertul de Halloween, unul dintre momentele de vârf ale trupei, a demonstrat potențialul lor enorm și a fost o sursă de mândrie pentru toți membrii trupei.


Vali, Omul Bun la Toate

Al doilea membru ‘aproape original’ al trupei Ultimul Etaj este Valentin Anca, care s-a alăturat formației la câteva săptămâni după formarea acesteia, nu ca instrumentist, ci ca „omul bun la toate”.

De-a lungul timpului, Vali a avut o influență semnificativă asupra trupei, trecând de la rolul de organizator și susținător din umbră la cel de solist pe scenă, deși pentru o perioadă scurtă.

„În perioada aceea, eram prieten bun cu Miță și singurul cu carnet de condus din gașca noastră, astfel inițial îi ajutam cu transportul și filmările, apoi cu acele cântări la majorate pe care eu le organizam,” povestește Valentin.

Vali este motorul din spatele succesului organizatoric al trupei, asigurându-se că fiecare concert și fiecare repetiție decurge fără probleme. Deși nu mai apare pe scenă, influența sa este resimțită în fiecare aspect al activității trupei, de la versuri la organizare și logistică.

Alex-percutorul

Alex Pătru, venind din Sibiu fără să cunoască pe nimeni, a fost invitat în trupă la scurt timp după sosirea sa în orașul de sub Tâmpa. În cei doi ani de colaborare cu Ultimul Etaj, Alex a avut numeroase oportunități de dezvoltare artistică și emoțională. Tobele au devenit pentru el un mijloc esențial de exprimare a personalității, permițându-i să abordeze diverse teme prin muzică.

Viața de trupă l-a ajutat pe Alex să cunoască mai multe persoane și să-și dezvolte abilitățile sociale, oferindu-i o cale de a se elibera de timiditate. Pe scenă, Alex se simte puternic și euforic, iar concertul de Halloween a fost un moment culminant pentru el și pentru trupă, demonstrând potențialul enorm al formulei concert+petrecere.

Alex este mândru de progresul trupei și de prestația sa pe scenă. Deși inițial nu credea că va ajunge să compună cu ușurință la tobe, experiența l-a surprins plăcut. Una dintre amintirile sale preferate este momentul când, în timpul unei interpretări a baladei „Broken Heart”, a introdus spontan ritmul de „Un Trandafir crește la firida mea”, dând melodiei o atmosferă balcanică.

Victor, Răcnetul Carpaților

Victor, venit din Agnita, a aflat inițial de la Miță despre posibilitatea de a se alătura trupei și, deși cânta și la chitară, a fost ales pentru voce. În ultimii trei ani, a evoluat semnificativ, reușind să își diversifice abilitățile artistice. Viața de trupă i-a oferit lui Victor o platformă prin care să se exprime prin temele sale lirice, abordând gânduri rebele, sănătatea mintală și dependențele.

Viața de trupă l-a învățat pe Victor ce înseamnă camaraderia și cum să-și dezvolte abilitățile sociale. Pe scenă, Victor se simte puternic, trăind fiecare moment la intensitate maximă. Concertul de Halloween a fost un punct culminant pentru el și pentru trupă, demonstrând potențialul lor enorm.

Primul concert la Bastionul Artiștilor a fost o revelație pentru Victor, iar la Student Login, trupa și-a făcut auzită vocea. Victor crede că Universitatea Transilvania ar trebui să sprijine mai des astfel de evenimente, precum și petreceri studențești cum a fost cea de Halloween, deoarece studenții le doresc și le apreciază. El este mândru de evoluția trupei și de conexiunea puternică cu comunitatea studențească.

Ciprian, Maestro del basso

Ciprian, originar din Ploiești, a fost introdus trupei Ultimul Etaj printr-o colegă de facultate. Fascinat de muzică încă de la o vârstă fragedă, Ciprian a trecut de la a fi un ascultător pasiv la a deveni un participant activ în procesul de creație muzicală în timpul studenției, cu toate că, inițial, muzica era pentru el o preocupare individuală.

În timpul primilor ani de facultate, el a început să relaționeze cu alți muzicieni. Miță a descoperit l-a ‘descoperit’ pe Ciprian prin intermediul unor cover-uri postate pe Instagram, și astfel l-a invitat prompt e să se alăture trupei în aprilie 2023.

Pentru Ciprian, alăturarea trupei a fost o oportunitate transformatoare, nu doar în ceea ce privește aprofundarea legăturii sale cu muzica, ci și în dezvoltarea unei fațete mai extrovertite a personalității sale.  Participarea la concerte și festivaluri locale alături de Ultimul Etaj i-a oferit o platformă prin care să-și exprime creativitatea și să se conecteze cu publicul, contribuind la evoluția sa ca muzician și performer.

Alex Balex, Magiciana trupei

Alexandra „Alex Balex” s-a alăturat trupei Ultimul Etaj în septembrie, după o colaborare provizorie care i-a permis să cunoască stilul și practicile membrilor. De la început, Balex a rezonat foarte bine cu modul de interpretare și cu personalitățile fiecărui membru al trupei, descriindu-i ca pe niște băieți cumsecade, care au devenit a doua sa familie datorită apropierii pe care „meseria” o creează între ei.

Muzica a fost pentru Balex cea mai eficientă cale de comunicare încă de mic copil, ajutând-o să se exprime și să se simtă înțeleasă. Această pasiune i-a permis să depășească probleme precum lipsa de încredere și teama de public. Alăturarea trupei Ultimul Etaj i-a oferit oportunitatea de a-și manifesta talentul muzical într-un mod pro-social și colaborativ.

Petrecerea de Halloween de departe preferata ei, clubul arhiplin și sunetul la intensitatea perfectă creând scenariul de vis al oricărei trupe underground.  La primul ei concert alături de trupă, Alexandra a uitat versurile unei piese, dar a reușit să transforme momentul într-unul pozitiv, comunicând cu publicul și făcând să pară că totul a fost intenționat.

Istoria recentă și perspectivele viitoare ale trupei

În prezent, Ultimul Etaj începe un nou capitol care nu îi implică doar pe ei, ci întreaga scenă underground a Brașovului. În luna septembrie, cei șase artiști au concertat în fața universității la festivalul Student Login. Energia transmisă de membrii pe scenă a atras ca un magnet toate persoanele venite la eveniment.

În urma acestui festival, trupa s-a hotărât apoi să organizeze un spectacol dedicat studenților și tinerilor de Halloween. Petrecerea a avut loc pe 1 noiembrie la Aftăr Hours, iar alături de Ultimul Etaj a concertat și trupa Mysery.                                                                                       

„Clubul s-a umplut și toată lumea s-a simțit bine, astfel am hotărât cu Miță să deschidem o firmă prin care să ne ocupăm de astfel de evenimente și prin intermediul cărora să promovăm toate trupele din oraș,” povestește Vali.

În scurt timp, Miță, Vali și prietenul lor Adrian au deschis firma Chainsaw Events SRL. Prima petrecere organizată de aceaștia se va intitula „Party ca pe Vremuri” și va avea loc la Clubul Aftăr Hours pe 23 mai. În cadrul acestei petreceri, Ultimul Etaj va concerta alături de prietenii lor din trupa Mysery și își vor lansa primul lor EP. După concert, atât ei cât și participanții se vor putea bucura împreună de cele mai tari hituri ale anilor ’80, ’90 și 2000. Acest eveniment marchează nu doar începutul unei noi tradiții de divertisment pentru studenții din Brașov, ci și un moment de unire și bucurie pentru întreaga comunitate universitară.

Scena underground din Brașov se confruntă cu dificultăți semnificative, întrucât nu primește suficientă susținere și puțini cred în viitorul rock-ului. Înființarea Chainsaw Events SRL a fost o necesitate pentru ca trupa să poată continua să crească și să ofere platforme de exprimare pentru alte trupe locale. Fără acest sprijin organizatoric, ar fi fost dificil să avanseze și să creeze evenimente memorabile pentru comunitatea muzicală a Brașovului.

(Ultimul Etaj live la Galeria Ora 0, un hub cutural pentru arte plastice, workshop-uri și concerte underground)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.