Târgul de Sânziene, la Râșnov

Târgul de Sânziene cu povesti traditii si ateliere de cusut va avea loc azi la Râșnov. După succesul Târgului de Florii, 21 de meșteșugari iscusiți din Râșnov și Țara Bârsei vor fi prezenți în Piața Unirii din Râșnov la Târgul de Sânziene, sâmbătă 22 iunie în intervalul 10:00 – 20:00, cu produse diverse precum îmbrăcăminte, accesorii, piese de decor, bunătăți dulci și sărate. 

Solstițiul de vară și Sânzienele. Legende și tradiții

Solstițiul de vară în jurul datei de 21 iunie marchează începutul verii astronomice sau mijlocul verii în tradiția populară românească. Este cea mai lungă zi din an, denumită și Ziua Soarelui, în jurul căreia bunicii și străbunicii noștri au conturat numeroase povești și obiceiuri. Evenimentul este imediat urmat pe 24 iunie de nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene.

Sânzienele sunt percepute de către români încă din vremuri îndepărtate ca ființe de gen feminin, zâne blânde și generoase cu cei care le respectă. Ele sunt purtate de adierea vântului prin poienile cu plante de leac pentru a le spori efectul tămăduitor în Noaptea de Sânziene.

Poveștile și tradițiile de Sânziene pot fi descoperite la Râșnov

Poveștile și tradițiile de zilei pot fi descoperite la Râșnov, în Piața Unirii. Târgul de Sânziene cu povesti traditii si ateliere de cusut va avea loc azi la Râșnov.

Iar pentru că suntem aproape de ziua iei, la Târg va exista și o preyentare despre portul popular de Râșnov, cu expunerea costumelor păstrate cu sfințenie de câteva doamne din oraș.

Va exista, de asemenea, un atelier de cusut motive tradiționale pentru adulți și un atelier de opincuțe pentru copii.

Povești de Sânziene despre flori și plante vom afla de la Roha Silva, iar la venirea serii, tinerii muzicieni de la Carabi, alături Tudor Moldoveanu și Cristian Medrea, ne poartă pe ritmuri visătoare de început de vară.

Program la Târgul de Sânziere din Râșnov

10:00 – 20:00 // Târg de Sânziene cu meșteșugari locali
11:00 – 12:00 // Atelier de mini opincuțe pentru copii
11:00 – 12:30 // Atelier de cusut motive tradiționale pentru adulți
16:00 – 16:40 // Prezentarea portului popular de Râșnov
17:00 – 17:40 // Povești de Sânziene despre flori și plante cu Roha Silva
18:00 – 18:40 // Concert Carabi

Evenimentul este organizat de Asociația Mioritics, în parteneriat cu Primăria Râșnov si Asociația Adopotă un Țăran.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.