Accesul în biserici, permis şi fără Certificatul Verde! Raed Arafat, întrebat de argumentele ştiinţifice ale deciziei: „Nu e neapărat să ai argument științific, sunt mai multe aspecte luate în considerare”

Bisericile sunt printre foarte puținele locuri unde cetățenii au acces fără nicio îngrădire, în perioada următoarelor 30 de zile, indiferent că au sau nu certificat verde. Guvernul a aprobat restricțiile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ca măsuri de reducere a răspândirii SARS-CoV-2. Lăcaşele de cult nu au fost „prinse” în niciuna dintre restricţii, singura precizare în cazul acestora fiind că ele trebuie să asigure o distanţă de minim 2 metri între enoriaşi. 

Având în vedere restrictiile impuse cetăţenilor nevaccinaţi sau netrecuţi prin boală încă, secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat vineri seara de jurnaliști care sunt argumentele științifice pentru care accesul în interiorul bisericilor este permis fără prezentarea unui certificat anti-COVID, în timp ce pentru activitățile recreative în aer liber spre exemplu este obligatoriu să nu fie mai mult de 10 persoane care nu locuiesc împreună și acestea să dovedească faptul că sunt vaccinate sau trecute prin boală. 

Pentru început, secretarul de stat a încercat să „paseze” un răspuns spre CNSU: „Deci este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuții în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU, din acest punct de vedere”, a spus Arafat. 

Ulterior, jurnaliştii i-au cerut să prezinte care sunt argumentele ştiinţifice pentru această decizie, din punctul său de vedere, iar Raed Arafat, din nou, nu a dat un răspuns lămuritor:

„Cum v-am zis, sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment”.

Reamintim decizia CNSU în legătură cu activităţile religioase şi activităţile recreative în aer liber:

Articolul 3:

  • (5) Se propune ca activitatea cultelor religioaseinclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.

  • (6) Se propune ca activitățile recreative și sportive să poată fi desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.