FOTO Când frigiderele devin biblioteci. Iniţiativă inedită de Ziua Internaţională a Cititului, la Râşnov

Două frigidere vechi, pictate de către copiii de la Clubul Copiilor Râșnov-Zărnești, au fost transformate în biblioteci pentru comunitate. este modul în care Europe Direct Râşnov marchează Ziua Naţională a Lecturii, pe 15 februarie, dar şi Ziua Internaţională a Cititului, pe 16 februarie. 

Mesajul celor care au avut ideea este simplu: „Dezgheață-ți pofta de citit! Alege o carte. Ia-o acasă. Citește-o. Adu-o înapoi”.

FrigoBibliotecile au fost realizate în urma unui proiect al Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești, finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.
 
În plus, iniţiatorii îi îndeamnă pe localnici să contribuie la dezvoltarea acestor biblioteci inedite. Astfel, dacă au cărți pe care le-au citit, le-a plăcut și vor să le împărtășească cu oamenii din comunitate, pot să le aducă la frigoBiblioteci. 
 
„Adu-le la una dintre cele 2 FrigoBiblioteci și e posibil să te conectezi prin legături invizibile cu alți iubitori de lectură. Cărțile tale vor călători și își vor depăna povestea în casele și inimile altor oameni.  Fă-ți un selfie și postează pe Facebook sau Insta cu hashtag #FrigoBibliotecaRasnov. Așa se duce vestea mai repede și poate îi inspiri și pe alții”, este mesajul iniţiatorilor. 
 

Unde se găsesc FrigoBibliotecile?

  • FrigoBiblioteca #1 se găsește în curtea Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești unde este mereu la îndemâna copiilor care vin la activități, părinților și publicului larg.
  • FrigoBiblioteca #2 este amplasată în curtea Centrului educațional SCHUBZ, partener al proiectului și este accesibilă tuturor celor care îi trec pragul să participe la activități, ateliere și evenimente.

Vezi locațiile pe Harta Verde Râșnov.

Flashmob de Ziua internațională a cititului

Pe 16 februarie, de la ora 12:00, pentru a marca Ziua Internațională a Cititului, frigoBiblioteca #2 va fi scoasă în fața porții Centrului SCHUBZ şi va fi accesibilă publicului larg. Câțiva elevi ai Școlii Peter Thal Râșnov, vor citi cu voce tare, afară, fragmente din cărți, încercând să stabilească  un dialog cu sens sau cel puțin cu umor, între personajele din cărțile micii biblioteci.
 
Timp de o oră, trecătorii vor avea ocazia să se alăture jocului. Scopul activității este de a aminti de plăcerea cititului și a face cunoscută în comunitate existența și scopul acestor frigidere speciale. Până în sezonul cald,  FrigoBiblioteca va mai fi scoasă în stradă cu ocazia diverselor activități și campanii, urmând ca, în vacanța mare, începând cu Festivalul Jocmania, să-și ocupe locul permanent în fața porții Centrului Schubz din Râșnov.
 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.