Senatorul Sebastian Grapă vrea referendum naţional pentru exploatarea resurselor naturale

Senatorul Sebastian Grapă vrea să îi întrebe pe cetăţeni, prin referendum, dacă vor sau nu ca străinii să exploateze resursele naturale ale României.

 Sebastian Grapă a depus zilele trecute, la Senatul României, o declaraţie politică prin care a solicitat ca în cazul concesionării către companiile străine exploatării resurselor naturale ale României cetăţenii să fie consultaţi prin referendum dacă sunt sau nu de acord. „Costurile organizării acestora, de câteva milioane de lei, sunt o glumă pe lângă pierderile de sute de miliarde cauzate de nişte băieţi care iau decizii de capul lor”, se arată în textul declataţiei. 

Grapă consideră în astfel de situaţii ar trebui consultaţi toţi românii, nu doar cei dintr-o anumită regiune, aşa cum s-a întâmplat în cazul referendumurilor organizate în Dobrogea (pentru exploatarea gazelor de şist) sau la Roşia Montană (pentru exploatarea aurului).

De asemenea, senatorul Grapă a solicitat ministerelor implicate să caute soluţii pentru susţinerea companiilor româneşti care vor să exploateze resursele naturale, „astfel încât „profiturile realizate să nu mai părăsească ţara”. 

„Ne vindem resursele subsolului, ne vindem vântul, pentru centrale eoliene, s-a încercat vânzarea apelor. Mai avem să ne vindem soarele, pentru că există un interes deosebit pentru amplasarea panourilor solare. În loc să folosim potenţialul şcolii româneşti şi să dezvoltăm aceste industrii cu capital autohton, probabil ne vom limita să stergem de praf cu mopul panourile solare ale altora sau să ungem cu vaselină rulmenţii de la centralele eoliene ale altora”, a avertizat Grapă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.