Când se va redeschide Grădina Zoologică de la Noua?

zoo_foto nikon (72)_mic
Închis în 11 iunie 2012, pentru efectuarea unor ample lucrări de modernizare şi extindere, Parcul Zoologic Braşov ar putea fi redeschis în 15 august. În momentul de faţă lucrările sunt executate în proporţie de 60%, iar în ceea ce priveşte finanţarea, mai sunt de achitat lucrări executate şi facturate, în valoare de 1,7 milioane de lei. 
 [scrollGallery id=70]
După finalizarea lucrărilor, municipalitatea va începe demersurile, astfel încât Grădina Zoologică fie primită în Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA). 
Viceprimarul Braşovului, Adrian Atomei, a afirmat că, până acum, la Grădina Zoologică s-au finalizat lucrările la casa cu ocol (gospodăria ţărănească, unde vizitatorii vor putea vedea cum se creşteau animalele de casă), bucătăria furajeră şi a fost reamenajat lacul.

La celelalte obiective, lucrările sunt în diferite stadii de execuţie: 
  •  Drumuri şi alei- 86%; 
  • Adăposturile pentru mistreţi, râşi şi jaguar, ce sunt finalizate – 45 %; 
  •  Tunel acces vizitare – 70%; 
  •  Adăposturile pentru păsările exotice – 40%
  •  Cuşti pentru păsări şi voliere – 50%
  •  Spitalul Veterinar – 80%;
  •  Centrala termică şi remiza – 90%; 
  •  Reţele edilitare – 35 %; 
  •  Planetarium – 40%; 
Modernizarea grădinii Zoologice Braşov este finanţată în proporţie de 75% de Ministerul Mediului, prin Programul„Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice”.  Valoarea totală a acestui proiect este de 32.037.618 de lei, din care Ministerul Mediului suportă 22.237.484 de lei. Pe lângă lucrările la Grădina Zoologică se mai execută şi lucrări la reţele, în valoare totală de 1.664.034 de lei, finanţarea fiind asigurată din bugetul local.
Până acum s-au efectuat plăţi în valoare totală de 13.351.280 de lei, din care 13.160.470 de lei pentru cheltuielile eligibile:  
  •  Ministerul Mediului a efectuat plăţi în valoare de 9.297.219 de lei; 
  •  Primăria Braşov a efectuat plăţi în valoare de 3.863.251 de lei, din valoarea eligibilă şi a mai achitat 190.810 de lei, cheltuieli neeligibile. 
În momentul de faţă, mai sunt de achitat lucrări executate şi facturate, în valoare de 1.701.431 lei.  
 
Care este miza includerii în EAZA? 
  • Grădina Zoologică se va putea extinde, iar aici ar putea fi aduse noi animale, din specii rare; 
  •  Se pot accesa diverse programe de finanţare, pentru efectuarea unor lucrări de extindere. 
 
Procesul pentru despăgubirea foştilor proprietari continuă
După ce o instanţă de la Râmnicu-Sărat, a emis o hotărâre prin care prin care Primăria este obligată să plătească 5 milioane de euro, pentru un teren de 1,6 hectare, Adrian Atomei a afirmat că „nu este definitivă, iar noi vom utiliza toate căile de atac prevăzute de legislaţie. Dacă, tutuşi, vom fi obligaţi să plătim aceşti bani, vom discuta cu cei care au cumpărat dreptul de proprietate asupra acestui teren, pentru ca, împreună, să identificăm o modalitate de reeşalonare a acestei sume”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.