Castelul de la Racoș. Betonul spune totul

Aflat pe lista de obiective prin care se promovează turismul în „Scaunul Rupea”, Castelul Sukosd-Bathlen mai impresionează prin arhitectura inițială. Ce e drept, privit de la distanță, este impunător, iar simetria lui este plăcută ochiului. Castelul a fost construit în anul 1625 de către groful Gyorgy Sukosd, fiind proiectat ca o locuință nobiliară. Groful a murit în anul 1631, castelul trece pe la câțiva proprietari, iar în anul 1694 ajunge la comitele Samuel Bathlen, care, din anul 1700 face ample lucrări de modernizare.

După 1945, localnicii spun că multe încăperi ale castelului au fost transformate în grajduri sau în spații de depozitare ale fostului CAP, iar după Revoluție, pentru dreptul de proprietate al clădirii  s-au judecat Primăria și o asociație de proprietari din localitate.

De asemenea, după anul 2000, au început și lucrări de renovare a castelului. Proiectanții nu s-au chinuit prea tare să găsească soluții tehnice ingenioase, așa că a apărut beton peste tot.

DSC_0284

S-au realizat brâuri de beton la turnuri, pentru lucrările la zidurile interioare s-a folosit tot betonul, astfel că cine încearcă să descopere cum arătau încăperile în perioada de glorie a Castelului are o problemă, pentru că abia dacă mai pot fi văzute unele detalii structurale sau decorative din piatră. Între nivele au fost turnate plăci de beton armat.

DSC_0265

„Cireașa de pe tort” este balconul de pe latura unde este acum intrarea principala, care, bineînțeles, este din beton armat, chiar dacă pe latura opusă se poate vedea un vechi balcon realizat din lemn.

DSC_0245

Pe scurt, Castelul nu mai spune acum nimic.

DSC_0281

Este doar șantierul unui perimetru construit, care îți atrage atenția prin cele patru turnuri circulare  și prin cel mare.

DSC_0252

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.