Frăție de cruce între Covasna și Brașov. Județul Covasna dă bani pentru aeroport, iar liderii UDMR Covasna susțin candidatura actualului primar al Brașovului

Foto: Andrei Paul, Primăria Braşov

Reprezentanții UDMR din Covasna și Brașov și primarul Brașovului, George Scripcaru, au organizat astăzi o conferință de presă comună, în care au anunțat că județul vecin va cotiza cu suma de 6 milioane de euro la proiectul aeroportului internațional de la Brașov. De asemenea, au anunțat și o „alianță electorală informală”  între UDMR și candidatul independent pentru primăria Brașov, George Scripcaru.

Dintr-o fericită coincidență, anunțurile au fost făcute simultan, iar proiectele comune despre care au amintit vorbitorii s-au împletit armonios, fiind creată o simbioză perfectă între discursul politic electoral și cel legat de administrația publică. De altfel, având în vedere că a rămas fără cadre, UDMR Brașov  renunțat să mai propună un candidat pentru Primăria Brașov, astfel că la nivelul acestei formațiuni politice nu s-a pus problema unei disonanțe cognitive cauzată de discrepanța între ideologie și comportamentul politic.

scrip si antal
Superoferta prezentată de Antal Arpad a fost acceptată de primarul Brașovului

Astfel, George Scripcaru a anunțat că primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad,  și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, au venit la Brașov pentru a confirma implicarea județului vecin în proiectul aeroportului.

 

„Între Covasna și Brașov există o colaborare bazată pe dezvoltarea proiectelor comune, care să genereze dezvoltare. Plecând de la proiectul aeroportului, trebuie să vedem cum pot colabora cele două județe și, implicit, municipiile reședință de județ. Trebuie să trecem de la enunțuri și bune intenții și să identificăm proiecte de colaborare între cele două județe” – George Scripcaru.

În aceeași linie au vorbit și covăsnenii.

anta sf ghe

„Sunt puține proiecte în jurul cărora se poate obține un consens politic și etnic, iar aeroportul Brașov este unul dintre ele. Am decis să contribuim la finalizarea proiectului. Vom aloca maxim trei milioane de euro, sumă pe care o vom folosi pentru încheierea proiectului, mai precis pentru ultimele lucrări” – primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Tot trei milioane de euro va aloca și Consiliul Județean Covasna.

„Avem banii pregătiți, avem hotărârea de Consiliu Județean prin care s-a aprobat asocierea de principiu și am identificat soluțiile juridice care să ne permită să ne implicăm în acest proiect” – președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor.

Bonusul UDMR

După ce a fost lămurită problema aeroportului, au fost abordate alte proiecte comune, fiind scos de la naftalină drumul expres Brașov – Sfântu Gheorghe și fiind amintit proiectul cu finanțare europeană prin care se reabilitează mai multe drumuri județene.

Dar, pentru ca proiectele comune pregătite pentru viitor să fie „puse în operă”, primarul Brașovului a precizat că în județul nostru „UDMR ar trebui să aibă reprezentativitate în consiliile locale și în forul deliberativ județean. Mi-aș dori ca în municipiul Brașov, dar și în Consiliul Județean, prin UDMR, populația maghiară să aibă o reprezentativitate raportată la populația de etnie maghiară, astfel încât să putem duce și să implementăm proiectele comune”.

kovacs
Attila Kovacs a prezentat partea plină a paharului

Președintele UDMR Brașov, Attila Kovacs i-a răspuns călduros: „Am avut întotdeauna o colaborare foarte bună cu primarul Brașovului. La nivelul Primăriei Brașov nu avem candidat și sprijinim acea persoană care oferă garanții că vor fi implementate proiectele importante”.

Raționamentul lui Kovacs a fost dus mai departe de primarul municipiului  Sfântu Gheorghe: „este o decizie logică ca UDMR să-l susțină pe George Scripcaru”.

O declarație de atașament aparent necondiționat a venit și din partea președintelui Consiliului Județean Covasna

„Am avut și discuții politice aprinse”
„Am avut și discuții politice aprinse”

 

„Am avut și discuții politice aprinse, dar când s-a pus problema proiectelor sau a lobby-ului la București ce viza dezvoltarea localităților noastre, ne-am susținut reciproc. În Brașov am găsit un partener corect, inclusiv din punct de vedere politic”.

Foto: Andrei Paul, Primăria Braşov

 

 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.