Cetatea de la Râșnov: restaurare în spiritul Evului Mediu

Primăria orașului Râșnov a anunțat că va imediat ce se va deschide apelul de proiecte, va depune o cerere de finanțare pentru restaurarea incintei de vest a Cetății de la Râșnov.  „Pentru acest proiect am obținut avizul Ministerului Culturii. Cred că în toamnă vom afla dacă proiectul a fost admis spre finanțare”, a declarat primarul Râșnovului, Adrian Veștea. El a mai spus că valoarea totală a lucrărilor este estimată la 3,966 milioane de euro, inclusiv TVA, sumă cu mult mai mică decât valoarea maximă pentru care se acordă finanțarea.

Prin proiectul „Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a Cetății Râșnov – Incinta de Vest – și crearea infrastructurii conexe” se vor efectua o serie de lucrări complexe care ar putea dura în jur de doi ani. În toată această perioadă, zona afectată de lucrări va fi închisă.

Detaliile proiectului

  • Vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 200-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. Astfel, vor dispărea centurile de beton, se va desființa placa de beton din zona capelei, precum și toate celelalte „modernizări”efectuate cu plăci ceramice, ciment sau alte materiale care nu au legătură cu specificul acestui monument.
  • Se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parțial (în funcție de starea actuală) Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbușit și șarpanta Turnului Triunghiular. Vor fi reconstruite două căsuţe din grupul de căsuţe din zona Turnului armelor, se vor efectua intervenții la ziduri, iar lucrările se vor efectua cu materiale tradiționale.
  • Poarta de acces din zona Turnului Armelor, va fi refăcută, iar sistemul defelnsiv tip „gură de lup” va fi restaurat. Totodată, vor fi restaurate elementele de tâmplărie, dar și decorațiunile.
  • Se vor realiza instalațiile electrice, rețelele de alimentare cu apă, canalizarea și se vor instala sisteme de încălzire. Spațiile interiore propuse a deveni spații expoziționale vor fi dotate cu vitrine, simeze, module de expunere, panouri grafice, info-touch, perete monitor. În exterior se vor realiza amenajări peisagistice, căi de acces sau rampe.

Pe lângă lucrările de restaurare și consolidare, proiectul prevede și amenajarea unor spații muzeale sau expoziționale. De altfel, în incinta cetății va funcționa un muzeu, sălile urmând a fi amenajate în principal, în turnuri. De asemenea,vor exista și expoziții în aer liber.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.