„Haiducii” de la DNA l-au lăsat pe Constantin Niță fără bunuri imobile în valoare totală de 435.823 de lei. Doar uitându-se pe declarația lui de avere și au de unde alege

Doi social-democrați de frunte au făcut luni coadă la sediul DNA. A fost Liviu Dragnea, a fost Constantin Niță, fiecare cu problema lui. Constantin Niță a fost chemat de procurori pentru a i se aduce  la cunoștință ordonanța privind dispunerea măsurilor asigurătorii, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui până la concurența sumei de 435.823 lei, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență reținută în sarcina inculpatului. Această măsură asiguratorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

„Suma respectivă a fost primită de inculpatul Niță Constantin de la un om de afaceri, în două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului unui municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

În 25 aprilie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, față de Constantin Niță, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Atunci el a fost pus să plătească și o cauțiune în valoare de 150.000 lei.

30.000 de euro la plic, restul banilor pentru „consultanță”

În cursul anului 2013, susțin procurorii, Constantin Niță, pe atunci ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

„Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Niță Constantin”, se arată în documentația DNA.

În baza acestei înțelegeri, într-un restaurant libanez din București, Niță a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro.

„De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014. Suma solicitată («comisionu de 5%» – n. red. ) nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”, au menționat procurorii DNA.

 

Ofertă variată pentru procurori

Potrivit declarației de avere depusă de Niță în 3 iunie 2015 la Camera Deputaților, numai în Tohan – Zărnești parlamentarul brașovean și soția lui erau, în anul 2014, proprietari pe 8.727 de metri pătrați de teren în intravilan. Terenurile au fost cumpărate în perioada 2002-2010.

În anul 1991, parlamentarul și soția lui au cumpărat 1.000 de metri pătrați în intravilanul municipiului Brașov, iar în 1999 cei doi soți au mai cumpărat 3.333 de metri pătrați la Ghimbav.

De asemenea, deputatul social-democrat a moștenit în anul 2007, în intravilanul localității Ciohorani (jud. Iași) un teren cu o suprafață de 2.935 de metri pătrați, iar în extravilanul localității a mai moștenit 2,89 hectare.

În Valea Râmicului (jud. Buzău), Constantin Niță este moștenitorul unei jumătăți dintr-un teren agricol cu o suprafață de 4.900 de metri pătrați, în Ziduri (jud. Buzău)  a moștenit ¼ dintr-un teren agricol de 6.850 de metri pătrați. În Gălbeanu Sătuc (jud. Brăila) el are ½ dintr-o pătrime a unui certificat de moștenire a unui teren cu o suprafață de 10.600 de metri pătrați. Tot în localitatea brăileană Constantin Niță a mai moștenit ½ dintr-un teren agricol cu o suprafață de 23.300 de metri pătrați.

În ceea ce privește clădirile, Constantin Niță și soția au cumpărat în anul 1997 un apartament de 50 de metri pătrați în Brașov, apoi, tot în orașul de la poalele Tâmpei și-au construit o casă de 603 metri pătrați.

Fostul ministru al Energiei mai are un depozit bancar în valoare de 53.461 de euro, dar are și datorii la două bănci, în valoare totală de 110.000 de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.