Se fac si se desfac majoritățile din Consiliul Local Brașov și Consiliul Județean

Nici un partid nu poate acum să impună un președintele Consiliului Județean Brașov și nici viceprimarii municipiului reședință de județ, configurația celor două foruri deliberative fiind mult prea eterogenă pentru a permite ca din două fraze și trei palme bătute să se rezolve aceste probleme.

În aceste condiții, constituirea majorităților în Consiliul Local Brașov și Consiliul Județean este în faza de tatonare a terenului. Fiecare tabără și-a creat strategia și a plecat la negocieri.

În CL Brașov sunt trei tabere: PNL (10 consilieri), PSD (opt consilieri) și PER+PMP+FDGR (șase consilieri). Forul deliberativ local este completat de UDMR (doi consilieri) și de independentul Șerban Șovăială.

Practic, UDMR poate înclina balanța, iar liderii acestei formațiuni politice știu asta, așa că discută și cu PSD, și cu PNL.

De altfel, UDMR nu mai ține cont de faptul că la alegerile locale din 5 iunie l-a sprijinit pe independentul George Scripcaru, care, în mod logic, și-ar dori în Consiliul Local o majoritate construită în jurul PNL.

În Consiliul Județean, pentru a avea majoritate, PSD (cu 11 consilieri) are nevoie de încă șapte voturi, care pot veni de la partidele mici, respectiv UDMR (trei voturi), PER (trei voturi) și FDGR (două voturi). În schimb, cu 16 consilieri, PNL ar avea nevoie  doar de două voturi, astfel că liberalilor le este suficientă alianța cu un singur partid mic.

UDMR știe că joacă un rol important în această ecuație, iar reprezentanții acestei formațiuni politice au afirmat că discută cu ambele partide mari. De asemenea, ei nu s-au arătat grăbiți să intre într-o coaliție, așteptând, probabil, ca marile partide să intre în criză de timp și să „dea orice” pentru a rezolva problema majorității care să le permită să impună președintele administrației județene.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.