Ministerul Finanțelor Publice a accesat un împrumut de la Banca Internaționale de Reconstrucție și Dezvoltare, în beneficiul Ministerului Sănătății, pentru achiziționarea a cinci echipamente de radioterapie, pentru cinci unități medicale din țară.
Nici de această dată, Brașovul, prin Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, nu se află pe lista celor cinci “norocoase”, în ciuda faptului că despre astfel de echipamente de radioterapie performante pentru spitalul public brașovean se discută de mai mulți ani. În plus, Brașovul are și un ministrul în Guvern.
Conform unui anunț al băncii finanțatoare, proiectul finanțat pentru autoritățile din România are cinci loturi, pentru tot atâtea spitale, după cum urmează:
Lotul 1- Spitalul Județean de Urgență Craiova;
Lotul 2- Spitalul Municipal Oradea;
Lotul 3- Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
Lotul 4- Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricu” Cluj Napoca;
Lotul 5- Spitalul Clinic Județean Mureș.
La Brașov, după scoaterea din funcțiune a aparatului de la fostul spital de Oncologie, echipamente performante de radiologie se găsesc numai în spitalele private, iar accesul este costisitor. De aceea mulți dintre pacienți sunt nevoiți să ajungă la Târgu Mureș sau la Cluj Napoca pentru tratament.
Fostul director al Spitalului CLinic Județean de Urgență Brașov, dr. Dan Grigorescu, care conduce Asociația Noul Spital al Brașovului, a criticat public printr-o postare pe contul său de Facebook, lipsa de inițiativă a autorităților brașovene, care nu au construit până acum un spațiu propice pentru instalarea unui echipament de radioterapie și a parlamentarilor, care nu au făcut lobby-ul necesar.
Timișoara (…), Oradea (actualul ministru al sănătății), Cluj (fostul ministru al sănătății), Craiova (actualul ministru al muncii) și Mureș (actualul președinte al comisiei de sănătate al Camerei Deputaților, aflat după moțiunea de cenzură “în cărți” pentru poziția de ministru al sănătății). Iată ce înseamnă o influență politică bine aplicată!
Brașovul nu există. Din nou!
În primul rând pentru că nu avem unde să amplasăm astfel de echipamente. Și asta va continua să fie așa dacă ne vom rezuma să “modernizăm” clădiri antice sau prea mici (iar la acestea doar câte o parte la 5-7 ani!) și nu vom construi un Nou Spital al Brașovului.
În al doilea rând, Brașovul nu va primi niciodată alocări bugetare conform nevoilor comunității din zonă cât timp nici măcar Iașiul (de principiu) sau Sibiul (de circumstanță prezidențială) nu intră în discuție. Dar nu contează! Brașovenii se pot baza pe un centru privat de radioterapie…
Dacă tot suntem ignorați în sensul de a nu face parte din strategia de dezvoltare medicală națională, nu ar fi oare momentul ca parlamentarii de Brașov să-și concentreze energiile și eforturile pentru a obține de la Guvern MĂCAR terenul necesar pentru ridicarea unui Nou Spital al Brașovului? Că de restul se va ocupa comunitatea!
Sau nici asta nu se acceptă de la “stăpânire”?
O fi prea mare concurența pentru Ardeal…, a postat dr. Dan Grigorescu.
Reprezentanții Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află spitalele publice din Brașov, încă mai speră. Ei spun că nu au primit încă de la București documentul prin care să fie anunțați că Brașovul ar fi scos din calcul pentru achiziția unui echipament de radioterapie performant. “Sperăm să se soluționeze pozitiv discuția avută încă de anul trecut cu Ministerul Sănătății. Când ni se va aloca acceleratorul de particule pe care l-am solicitat, vom repartiza și noi cei 400.000 de euro necesari amenajării buncărului în care să funcționeze acest aparat”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor.
Brașovul are un parlamentar care este și medic. Senatorul Florin Orțan, cardiolog la Spitalul Județean Brașov este membru în Comisia de Sănătate a Senatului României.
Fii primul care comentează