Consiliul Județean vrea să dea Complexul Agrement și să primească la schimb Casa Sfatului. Costă Agrementul cât Casa Sfatului?

Considerat  de SC Consilprest SRL o „piatră de moară” pentru bugetul de venituri și cheltuieli, Complexul Agrement a fost închis în toamna anului 2015. Totul a „intrat în conservare”, de la bazin, restaurant sau sala de popice, la instalația pentru patinoar, iar clădirea începe, încet-încet, să se degradeze. Din momentul închiderii, Consiliul Județean (CJ) Brașov a tot încercat să îi găsească o destinație.

S-au căutat chiriași, dar prețul a fost considerat prea mare, plus că cei care ar fi preluat baza ar fi trebuit să plătească și impozitul pe terenul pe care este realizat patinoarul, aflat în proprietatea Primăriei Brașov. Apoi s-a luat în calcul transformarea complexului în bază de recuperare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dar s-a renunțat repede la idee, pentru că în toamna anului trecut, după schimbarea conducerii administrației județene, a fost a luată în calcul o altă soluție: un schimb de proprietăți cu Primăria Brașov.

De altfel, aceasta pare a fi scenariul preferat, din moment ce, de mai multe ori, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a amintit de acest schimb. Și marți, după ședința de plen a Consiliului Județean, președintele CJ a prezentat detaliile tranzacției:  „Atât noi, cât și Primăria Brașov, am luat hotărârea de a face un schimb prin care o serie de obiective să treacă în patrimoniul județului, iar Complexul Agrement să treacă în patrimoniul municipiului Brașov. În primul rând, interesul nostru este de a clarifica situația juridică și de a primi terenul de la Baza Olimpia pe care sunt construite tribunele, aflat în proprietatea municipiului Brașov. De asemenea, am solicitat să preluăm Casa Sfatului, în care funcționează Muzeul Județean de Istorie”.

Complexul Agrement, evaluat la 1,8 milioane de euro

Pentru a se realiza schimbul amintit, proprietățile trebuie evaluate, iar stabilirea prețului Casei Sfatului va fi o provocare, având în vedere valoarea istorică și simbolică a imobilului care apare în toate imaginile despre Brașov. Fără a lua în calcul tribunele de la Baza Olimpia, pe care le vrea tot Consiliul Județean (oferind la schimb tot Complexul Agrement), Casa Sfatului ar trebui să coste exact cât costă și Complexul Agrement, a cărui valoare a fost stabilită în anul 2015, ca schimbul să fie echitabil. Potrivit documentului, terenul pe care se află complexul a fost evaluat de Primăria Brașov la prețul de 894.000 de euro, adică 119 euro pe metrul pătrat, suprafața terenului fiind de 7.519 metri pătrați. Consiliul Județean a angajat și el un evaluator pentru Complexul Agrement, valoarea construcției fiind stabilită la suma de 7,967 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro, preț în care nu este inclusă valoarea terenului.  Totuși, având în vedere că de câțiva ani, „Agrementul” este în „conservare” , dar se degradează pe zi ce trece, nu este exclus ca la o nouă evaluare, prețul să fie mult mai mic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.