Tot în etapa birocratică. Reabilitarea zidurilor, bastioanelor și turnurilor de apărare ale Cetății Medievale Brașov va mai avea de așteptat

Turnurile, bastioanele și zidurile Cetății Medievale Brașov vor mai avea de așteptat până când vor intra în reabilitare, pentru că în cazul mai multor obiective nu s-a trecut de etapa birocratică. Problema este legată de situația juridică a 14 imobile (respectiv Casa Sfatului, zidurile de apărare și unele turnuri și bastioane), care, în anul 2001 au fost incluse atât în domeniul public al municipiului Brașov, cât și în cel al județului Brașov.



 

În anul 2016 Consiliul Județean (CJ) Brașov a decis să cedeze aceste imobile municipiului Brașov, iar de atunci se pregătesc hârtiile necesare. Mai exact, de-a lungul timpului au fost aprobate mai multe hotărâri de Consiliu Județean, care vor sta la baza unui act normativ emis de Guvernul României, prin care se șterg cele 14 imobile din inventarului Județului Brașov și rămân doar în cel al Primăriei. Până acum, nici una dintre hotărârile aprobate de legislativul județean nu a fost perfectă, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice „returnând” documentația și solicitând unele clarificări.

Ultima hotărâre de privind situația juridică a monumentelor istorice a fost aprobată de CJ  Brașov în ultima ședință de plen, după ce MDRAP a constatat unele neconcordanțe în documentele transmise de administrația județeană.



 

Ce neconconcordanțe a constatat Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice:

  • Turnul de apărare de pe strada George Barițu, alipit Bisericii Sfânta Treime, este în proprietatea Parohiei Ortodoxe Române Sfânta Treime.
  • Casa Sfatului, Turnul Negru, apar de două ori în Cartea Funciară. 
  • Turnul Studenților, de pe strada George Barițiu nr. 24 este în proprietatea statului român și a unor persoane fizice și juridice
  • În cazul Bastionului Frânghierilor, documentele transmise de CJ la minister nu  relevă cu precizie, care este proprietarul. Potrivit unui document al OCPI, bastionul este atât în proprietatea statului român, cât și a unor persoane fizice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.