Secretar de stat din Ministerul Transporturilor, anchetat de DNA după ce l-a șantajat pe directorul CFR Marfă Brașov. Miza era un contract de transport, care „trebuia dat” unui operator privat de transport

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 noiembrie 2017, a inculpatului Cercel Ninel, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj.
Potrivit procurorilor,  „în data de data de 31 octombrie 2017, în stația Comarnic, jud. Prahova, aflată în raza teritorială a sucursalei București din cadrul CFR Marfă SA, s-a constatat un început de incendiu la un tren de marfă care transporta îngrășământ – azotat de amoniu de la societatea AZO MUREȘ SA. În aceste condiții, conducerea CFR a luat măsurile necesare astfel ca trenul să fie fost scos în afara gării, populația și infrastructura feroviară nefiind puse în pericol. Ulterior, trenul și-a continuat deplasarea spre destinația finală Ploiești Triaj, iar conducerea Ministerului Transporturilor și cea a companiei CFR Marfă SA nu au tratat incidentul ca pe un eveniment grav”. 
După acest incident, se arată într-un comunicat de presă al DNA, „începând cu data de 1 noiembrie, inculpatul Cercel Ninel, profitând de funcția de secretar de stat, i-a solicitat direct sau prin intermediari, părții vătămate, în mod imperativ să-și dea demisia din funcția de manager al CZM Brașov din cadrul CFR Marfă, căci în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate”.
La schimb, anchetatorii susțin că varianta oferită de Cercel Ninel directorului de CZM Brașov, a fost că dacă demisionează „va fi absolvit de orice răspundere disciplinară, va avea în continuare un post de consilier pe care inculpatul îl va înființa special și la Brașov, promițându-i totodată că ulterior, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susține în fața ministrului pentru a fi numit șef de regională”.
Directorul CMZ Brașov nu a acceptat condițiile secretarului de stat, iar potrivit procurorilor, reprezentantul ministerului l-a amenințat  cu ,„controale” în urma cărora va fi demis.
„Aceste mijloace de constrângere au fost puse în practică, deoarece chiar din data de 3 noiembrie 2017, inculpatul a trimis la Brașov două echipe de control, iar în aceeași zi persoana vătămată a fost notificată că la data de 6 noiembrie este convocată la București, întrucât face obiectul unei cercetări disciplinare”, se mai arată în comunicat. 
Miza „acțiunilor împotriva părții vătămate pentru a-l îndepărta din funcția de manager al CZM Brașov”  se mai arată în comunicatul DNA, „l-a constituit obținerea unui folos patrimonial de către societăți private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu AZO MUREȘ SA. Aceasta, deoarece persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăți private să preia activități din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăți”
Cercel Ninel inculpatul a fost prezentat Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.  
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.

După reținerea lui Cercel Ninel de către DNA, premierul Mihai Tudose a anunțat că secretarul de stat a fost demis din funcție. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.