Încă o amânare. Lucrările de modernizare a DN 73 ar putea fi gata în luna decembrie a anului viitor

Dacă anul trecut reprezentanți Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), anunțau ca termen de finalizare a modernizării DN 73 (Pitești-Brașov) luna decembrie a acestui an, recent, compania s-a „răzgândit”.

Mai exact, potrivit datelor disponibile pe site-ul CNAIR, lucrările sunt finalizate în proporție de 32.00%, iar  termenul estimat pentru finalizarea proiectului este luna  decembrie a anului 2019.

Care sunt explicațiile CNAIR

„În urma revizuirii Proiectului Tehnic din 2015, au apărut cantități de lucrări suplimentare (consolidări, relocări utilități) precum și schimbări de Eurocoduri. În data de 2.11.2017, Direcția Achiziții Infrastructură Rutieră (DAIR) din cadrul CNAIR a înaintat către UIP 6/ DDDN opinia sa cu privire la posibilitățile de realizare a lucrărilor suplimentare ce au intervenit în cadrul contractului. Astfel, în opinia DAIR, lucrările suplimentare necesare continuării și finalizării contractului pot fi asigurate prin inițierea unei proceduri de achiziție simplificată sau licitație deschisă (in funcție de prag) și prin încetarea parțială a contractului față de obligațiile și drepturile părților raportate la partea din contract care nu se mai poate realiza conform contractului. În vederea deblocării problemelor contractuale și atingerii indicatorilor obiectivului în conformitate cu Cererea de Finanțare, precum și urmare ședinței din data de 3.11.2017 la care au participat reprezentanți ai CNAIR și ai Asocierii AZVI SA – STRACO GRUP SRL – PIOMAR DEVELOPMENT SRL – TRACTEBEL ENGINEERING SA, s-a propus încetarea parțială a contractului față de obligațiile și drepturile corelative ale părților pe sectoare. În acest sens, reducerea scopului lucrărilor afectează lungimea tronsonului modernizat a DN 73 de la 103, 25 km la aproximativ 60 km – Antreprenorul nu agreează această soluție. Beneficiarul a solicitat Antreprenorului în data de 09.11.2017, revenind în data de 21.11.2017, să prezinte propunerea tehnica și financiară privind sectoarele de drum care permit reducerea scopului lucrărilor fără a afecta lucrările executate în cadrul contractului «Modernizare DN 73 Pitești – Câmpulung – Brașov, km 13+800 – km 42+850, km 54+050 – km 128+250», conform ședinței din data de  3.11.2017. În prezent, din 15.12.2017, este în analiză la DAIR, propunerea Antreprenorului privind eliminarea unor cantități de lucrări (semnalizare și marcaj, parapete, relocări electrice pe sectorul 2 și cele 2 parcări prevăzute în contract) pentru încadrarea lucrărilor de consolidare în valoarea de contract acceptată. Această soluție a fost agreată în prealabil de către Dl. Horia Nicolae, urmând să fie definitivată această problema printr-un act adițional, iar lucrările ce se vor scoate din contract sa fie licitate separat”, au anunțat reprezentanții CNAIR.

 Contractul pentru proiectul de modernizare a DN 73 (Brașov – Pitești), cu o lungime de 103,25 km a fost semnat în anul 2011, proiectul, cu o valoare totală de 275,86 milioane de lei, primind o finanțare europeană prin Programul Operațional Sectorial Transporturi 2007-2013. Lucrările propriu zise au început în 19 mai 2014, fiind început sectorul din județul Argeș, și, inițial, ar fi trebuit să fie gata în 31 decembrie 2015, pentru ca proiectul să se încadreze în ciclul bugetar european 2007 – 2013. În urma revizuirii proiectului tehnic din anul 2015 în conformitate cu expertiza tehnică au apărut  lucrări suplimentare (consolidări, relocări de utilități, etc), astfel că a fost nevoie de noi exproprieri și autorizații sau avize, inclusiv de la administratorii siturilor Natura 2000, prin care trece artera. În acest moment, proiectul beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.