Șeful Gărzii Forestiere Brașov cere „deblocarea” cotelor de recoltare la râşi, ursi şi lupi

Foto: Parcul Național Piatra Craiului
Şeful Gărzii Forestiere Braşov, Florin Nan, pledează pentru revenirea la situația de acum 2 ani, când existau cote de recoltare pentru carnivorele mari -prin care se stabilea un număr maxim de exemplare care puteau fi împușcate dacă deveneau periculoase. 
 

El a argumentat această afirmaţie prin faptul că numai anul trecut, în cele cinci judeţe arondate Gărzii Forestiere Braşov, respectiv Braşov,  Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, au fost depuse  1.010  cereri de despăgubire pentru daunele materiale produse de vânat. Dintre cele peste 1.000 de cereri a fost aprobată plata pentru  597, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 1.447.389 lei.
„87,6% din numărul pagubelor au fost produse de urşi şi reprezintă 91,2% din valoarea totală a despăgubirilor. Speciile protejate, respectiv urs, lup, râs produc foarte multe pagube, iar valoarea despăgubirilor plătite de la bugetul de stat este extrem de mare. De asemenea, se produc numeroase atacuri ale acestor carnivore asupra oamenilor şi cred că doar norocul a făcut ca până acum să nu avem nici o victimă umană. Consider că este momentul să se facă o analiză la nivel naţional şi să se vadă dacă este oportun ca pentru aceste specii să fie stabilite cote de recoltă, aşa cum a fost până acum 2 ani”, a declarat reprezentantul Gărzii Forstiere. 
Întrebat dacă atunci când a amintit de cotele de recoltare s-a referit şi la râs şi lup, şeful Gărzii Forestiere a evitat un răspuns direct, afirmând că „este foarte oportun să se facă un studiu foarte serios, prin care să se stabilească efectivul existent şi care ar fi efectivul optim. În acest moment vă semnalăm şi vă informăm despre faptul că aceste atacuri sunt peste limita normală”. De asemenea, șeful Gărzii Forestiere Brașov nu a dat putut da deocamdată nici o estimare în ceea ce priveşte numărul de urşi: „Procesul de evaluare a efectivelor este în derulare, iar la această întrebare vom putea răspunde în momentul în care studiul este finalizat”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.