FOTO & VIDEO. Alee de castani creată de elevii Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” din Brașov la rezervația de zimbri de la Vama Buzăului  

Elevii Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov au făcut marți practică la Vama Buzăului, unde, pe una dintre laturile rezervației de zimbri au plantat 120 de castani produși în pepiniera liceului. La acțiune au participat 28 de elevi, dar doi dintre ei s-au ocupat de „atmosferă”, pentru că, pe toată durata plantării au cântat. 

Zona plantată  de elevi a fost numită Aleea Castanilor, iar autoritățile locale de la Vama Buzăului speră că aceasta va fi folosită de turiștii care vor veni în viitor să admire zimbrii din rezervație. 

Sarcina tinerilor nu a fost tocmai ușoară, pentru că cei 120 de puieți erau la limita intrării în vegetație, iar șeful Ocolului Silvic Teliu, care administrează fondul forestier al comunei Vama Buzăului, Georgyi Tiberiu, a precizat că plantarea a trebuit să se facă cu mare atenție, fiind nevoie de „mocirlirea” rădăcinilor, dar și de alte operațiuni pereu asigurarea unui echilibru în ceea ce privește hidratarea.

Dar, a explicat Georgyi Tiberiu, „elevii au venit bine pregătiți și sperăm la un  un procent cât mai mare de prindere. Dacă va fi nevoie, anul viitor vom veni cu o completare, urmând să plantăm atât castan, cât și specii decorative, cum este cazul stejarului roșu. Anul acesta, vom uda aproape zilnic puieții”. 

Specia plantată la Vama Buzăului este denumită popular „castan porcesc”. Potrivit silvicultorilor, în 5 sau 6 ani arborii vor intra în fructificație, iar castanele vor fi o sursă de hrană pentru animalele din rezervație. 

Directorul liceului, Stefan Aranyosi, a precizat că elevii au participat voluntar la acțiune. Activitatea le-a permis să aplice cunoștințele învățate la școală. „Săptămânal, elevii din clasele a IX-a şi a X-a, au cel puţin trei ore de laborator, ceea ce înseamnă şi ieşiri în teren. La sfârșitul fiecărui semestru mai au aproximativ două săptămâni de practică, iar la finalul anului școlar încă trei săptămâni de practică comasată. De multe ori, pentru ieșirile pe teren elevii își plătesc transportul. Din fericire, acum liceeni au beneficiat de tot ce este nevoie pentru a ajunge la Vama Buzăului și pentru a realiza această «alee de castani»”, a explicat Aranyosi. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.