Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer va fi susținut financiar și de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară ”Țara Bârsei” Prejmer va fi susținut financiar și de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit unui proiect de lege adoptat în această săptămână de Camera Deputaților. Actul normativ modifică și completează Legea Educației Naționale pentru a oferi o șansă suplimentară liceelor de profil din țară. 

Modificările adoptate vor permite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să finanţeze anumite investiții pentru liceele tehnologice cu profil preponderent agricol. Banii vor veni de la bugetul de stat, la  unitatea de învățământ, cu trecere prin bugetele locale. Din aceste fonduri vor putea fi ridicate sau modernizate construcţii agricole şi zootehnice sau alte tipuri de construcţii precum cantine, internate, săli de sport. De asemenea vor putea fi achiziţionate combine, tractoare şi echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigaţii, motoare şi alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice şi a atelierelor mecanice, animale vii şi echipamente specifice activităţii în zootehnie şi medicină veterinară, echipamente de procesare.

„În lege este prevăzută și înființarea de plantaţii pomicole, viticole, sere solarii şi răsadniţe. Iar aici mai este introdusă o nouă prevedere. Dacă nu au în proprietate,  administrare sau folosinţă terenuri agricole în extravilan, liceele din această categorie primesc în folosinţă, prin grija Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, o suprafaţă de minimum 10 hectare, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Pământul va proveni din fondul de rezervă aflat la dispoziţia consiliilor locale sau, după caz, din alte surse, prin hotărâre de Guvern. Sunt și lucrurile despre care le-am vorbit, joi, celor veniți la masa rotunda ”Mândru să fiu fermier”, în organizarea colegiului și a Fundatiei World Vision . Participații ne-au provocat să găsim solutii pentru atrage tinerii către meserii agricole și către educația agricolă. Împreună cu fermierii s-a discutat despre modalități de a le asigura tinerilor pregătirea teoretică dar si practică, la ferme didactice”, relatează parlamentarul brașovean.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.