Muzeul de Artă Braşov intră în reparaţii. Lucrările vor fi făcute de Biserica Evanghelică, cu banii din chiria încasată de la muzeu

Biserica Evanghelică, proprietarul clădirii în care funcţionează Muzeul de Artă Braşov, are în plan reabilitarea repararea faţadei şi a acoperişului clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 21, care nu sunt într-o stare prea bună. Deocamdată, pentru acest proiect, proprietarul a obţinut avizul Comisiei de Circulaţie pentru  obținerea Autorizației de Construire (DATC), ceea ce înseamnă că până la începerea efectivă a lucrărilor mai sunt de parcurs unele etape birocratice. 

Unitatea muzeală a fost fost amenajată în această clădire în anul 1970, iar la momentul respectiv respecta toate standardele în domeniu.  Modernizări minore s-au mai făcut după anul 1990, iar din anul 2009, după ce clădirea a fost retrocedată,  nu s-a mai lucrat deloc, astfel că s-a ajuns la situaţia în care acoperişul s-a degradat destul de tare.

De altfel, în anul 2015, când între Consiliul Judeţean Braşov (care are în subordine Muzeul de Artă) şi Biserica Evanghelică s-au purtat negocierile pentru semnarea contractului de închiriere, Biserica Evanghelică s-a angajat ca din banii luaţi de la chiriaş să repare acoperișul și fațada. 

Muzeul de Etnografie nu a acceptat să fie chiriaş 

În aceeaşi clădire este şi sediul Muzeului de Etnografie Braşov, dar la porţiunea ocupată de această unitate nu se vor realiza intervenţii. De altfel, conducerea acestui muzeu nu a semnat un contract de închiriere cu Biserica Evanghelică, chiar dacă partea ocupată de muzeu a fost retrocedată încă din anul 2012.   

„Biserica Evanghelică ne solicită chirie și pentru un corp de clădire din spate (Corpul 2), construit în anii ’50, după naționalizare, iar noi nu am fost de acord cu această pretenție. Biserica Evanghelică este proprietarul terenului ocupat de Corpul 2, dar nu și al clădirii. În aceste condiții nu am semnat contractul de închiriere, iar acest litigiu este acum pe rolul instanțelor”, a explicat directorul Muzeului de Etnografie Brașov, dr. Ligia Fulga.

La imobilul de pe strada Eroilor, porțiunea de acoperiș ce aparține Muzeului de Etnografie a fost reparată în urmă cu mai mulți ani. În ceea ce privește fațada, aceasta va fi reparată integral, pentru că în încăperile de la stradă îşi desfășoară activitatea Muzeul de Artă, cel de Etnografie având numai gangul prin care se intră în unitate.

Un singur muzeu cu acte în regulă

În Brașov sunt retrocedate imobilele în care funcționează Muzeul de Etnografie, Muzeul de Etnografie și o secție a acestuia, respectiv Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului. Un alt, imobil,  Casa Sfatului, în care funcționează Muzeul de Istorie Brașov (aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov), are o situație juridică incertă, pentru că în acte,  Primăria Brașov are clădirea în proprietate, iar Consiliul Județean în administrare, urmând ca Guvernul României să emită un act normativ privind radierea imobilului din patrimoniul administrației județene.   Practic, în prezent, singurul muzeu care nu are astfel de probleme este „Casa Mureșenilor”.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.