DNA cere majorarea pedepsei pentru Constantin Niță, la 5 ani de închisoare

DNA a cerut, marți, la ultimul termen din dosarul în care este cercetat Constantin Niță, majorarea pedepsei pentru fostul ministru al Energiei.

„Cerem 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, reţinându-se că în 2012, în calitate de lider deputat şi ministru al Energiei în schimbul influenţei asupra lui Gheorghe Nechita pentru a determina semnarea contractului de management al traficului şi pentru derularea contractului, Niţă a pretins lui Urdăreanu 5 la suta din contract, adica 3, 4 mil lei. Suma de bani, parte din ea, i-a fost emisă inculpatului prin rate lunare a câte 5.000 euro, iar 30.000 euro înmânată în restaurant. În mai 2013 – iunie 2014, în tranşe lunare i-au fost remişi banii cu titlu de trafic de influenţă. Apreciem că absolut toate probele confirmă că a săvârşit trafic de influenţă. Pedeapsa de la fond de 4 ani de închisoare nu reflectă sancţiunea corespunzătoare, inculpatul săvârşind fapta ca demnitar parlamentar şi ministru, ceea ce determină agravarea răspunderii penale“, a spus procurorul DNA, în sala de judecată.

Fostul ministru a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2016. Procurorii îl acuză că, în 2013, când era ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdăreanu, denunţător, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iaşi.

La termenul din 11 aprilie, fostul ministru al Energiei a fost audiat, acesta declarând că nu a luat bani de la denunţătorul din dosar. Niţă le-a spus magistraţilor instanţei supreme că Tiberiu Urdăreanu l-a suspectat de prostie când a spus că ar fi primit bani la un hotel.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunţător în dosar, Constantin Niţă le-a spus magistraţilor că nu s-a întâlnit şi nici nu a avut discuţii telefonice cu acesta până în martie 2013.

În luna mai a anului trecut, Constantin Niță, fostul președinte al PSD Brașov, a fost condamnat, în primă instanță, la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.