Firma familiei fostei directectoare a DSP Braşov a dat lovitura în pandemie: peste 60 contracte atribuite direct de către un singur spital

Două spitale din Brașov – Infecțioase și Neuro, au fost ieri vizitate de procurorii Direcției Naționale Anticoruție, într-un dosar de mită și trafic de influență, în cazul unor achiziții supraevaluate. Tot ieri, în același dosar au avut loc percheziții și la alte instituți publice din Harghita. Imediat după apariția acestei știri, Libertatea a publicat un material conform căruia firma familiei fostei șefe a Direcției de Sănătate Publică Brașov, Anca Bertea, a câștigat în ultimele luni, mai multe contracte „pe bandă rulantă” de la Spitalul din Odorheiul Secuiesc, toate prin atribuire directă. Tot în ultimele luni, aceeaşi firmă a livrat şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov un robot de dezinfectare, în valoare de aproximativ 170.000 de euro, în contextul în care, conform preţurilor pieţei, un astfel de dispozitiv, top de gamă ar costa până în 100.000 de lei. 

Luând contractele la mână, Libertatea a găsit o situație unică, dar despre care nu știm dacă e parte din dosar: toate contractele încheiate prin atribuire directă, în anul 2020, de către firma Chantel Sante SRL, aproximativ 60 la număr, au fost oferite de Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. 

Înființată în anul 2001, firma familiei fostei şefe DSP, Chantel Sante SRL,  avea în 2019, o cifră de afaceri de 758.355 lei și patru angajați. În 2020, în timpul pandemie, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, condus de Lukacs Antal, a început să-i atribuie contracte pe bandă rulantă, toate prin cumpărare directă, arată Libertatea.  

În acte, Chantel Sante SRL este acum deținută de Bertea Dumitru-Doru și Bertea Camelia, cea din urmă figurând și ca administrator. În 2015 însă, în acționariatul societății figura, conform datelor de la Monitorul Oficial, și Anca-Dora Bertea, fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică Brașov, demisionară chiar la începutul pandemiei. De altfel, conform CV-ului ei, ea a fost director adjunct al firmei până în anul 2018. La finalul lui 2019, numele Ancăi Bertea este menționat ca reprezentant al firmei Chantel Sante SRL, într-o comisie specializată în Managementul serviciilor de sănătate.

La finalul lunii martie, în plină criză de coronavirus, Anca Bertea a demisionat de la șefia DSP Brașov, motivând că instituția nu era pregătită pentru pandemie.  Doru-Dumitru Bertea, celălalt patron al firmei, era, la începutul anilor 2000, șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, după care a trecut în funcția de director adjunct al DSP Brașov. 

Spitalul de Boli Infecţioase a cumpărat un robot de dezinfectare de 170.000 de euro

Firma deținută de familia Bertea a început să câștige de pe urma contractelor cu statul spre finalul anului trecut, deși era înregistrată în SICAP din 2010. Din cele 84 de contracte obținute prin atribuire directă, societatea a câștigat 64 doar în 2020, toate cu Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.  A vândut la spitalul din Brașov un robot de peste 170.000 de euro! Singurul contract obținut în urma unei participări la o licitație, în acest an, datează din februarie 2020, când Chantel Sante SRL s-a angajat să livreze, către Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, un robot pentru dezinfecția cu ultraviolete în valoare de 798.000 lei.  Licitația a fost câștigată de firmă când Anca Bertea tocmai ce fusese numită în funcția de șef al DSP Brașov, la finalul lunii ianuarie. 

În anul 2017, pentru scurtă vreme, Anca Bertea a fost și consilier local din partea PSD. Ea a fost căsătorită cu fostul șef al PNL Brașov, Adrian Oprică. În declarația de interese depusă în anul 2017, ea menționează firma Dioscop SRL, trecută astăzi pe numele lui Doru Dumitru Bertea și al Cameliei Bertea. De asemenea, tot în CV-ul ei, pomenește că a lucrat ca stomatolog la Stenonmed SRL din Brașov, deținută de Doru Dumitru Bertea. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.