Probleme cu bugetul de stat. Programul Național de Dezvoltare Locală, blocat de câteva săptămâni

Consilierii județeni brașoveni din cele două tabere s-au contrat ieri în timpul dezbaterii proiectului de hotărâre privind alocarea către localități a sumelor primite de la bugetul de stat din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Social-democrații au reproșat administrației  județene că nu ar fi distribuit banii în mod egal către localități similare, așa cum ar fi fost înțelegerea inițială, iar liberalii au răspuns că din sumele ce puteau fi distribuite de la bugetul județului au fost dați mai mulți bani primăriilor care au primit mai puțin prin Direcția Generală a Finanțelor Publice.

„Sâmbăta de Sus și Drăguș sunt două comune cu o singură localitate. Drăguș a primit de 150.000 lei, Sâmbăta de Sus 100.000 lei. Lisa și Recea sunt similare din punct de vedere al numărului de locuitori. Recea a primit 200.000 lei, iar comunei Lisa i-a fost repartizată suma de 150.000 lei”, a declarat consilierul județean Radu Mitric (PSD).

„Direct de la bugetul de stat, din cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, comuna Drăguș a primit suma de 70.000 lei, iar Sâmbăta de Sus – 400.000 lei.  Ce am făcut noi prin această repartizare a fost să echilibrăm puțin lucrurile. De asemenea, în cazul primăriilor care sunt obligate prin decizii ale instanțelor să plătească anumite sume, am majorat alocările”, a explicat Mihail Veștea (PNL).

Cu această ocazie, liberalii i-au amintit lui Mitric că sumele venite de la bugetul de stat au ajuns anul acesta la Brașov foarte puțini bani, deși județul nostru trimite la București sume considerabile. „La nici o rectificare a bugetului de stat din 2018 nu ne-au fost alocate sume pentru drumurile județene și comunale, cum s-a întâmplat anii trecuți”, a spus Mihail Veștea.

„Dezvoltarea localităților este sprijinită de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală”, a fost răspunsul lui Radu Mitric.

PNDL, a anunțat Mihail Veștea, „este blocat de trei săptămâni, ceea ce înseamnă sunt mari probleme cu bugetul de stat”.

 Prin hotărârea aprobată ieri de Consiliul Județean Brașov, municipiile din județul Brașov au primit câte 100.000 lei, orașele câte 175.000 lei, cu excepția Ghimbavului, care a beneficiat de o alocare de 100.000 lei, iar comunele între 100.000 lei și 400.000 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.