Noul pod de la Crihalma, recepționat de Compania Națională de Investiții după aproape doi ani de la deschiderea șantierului

Marți a fost sărbătoare în comuna Comăna: a fost inaugurat noul pod de peste Olt. Construirea podului de beton a început în toamna anului 2018, la câteva luni de la prăbușirea celui vechi, care a fost luat de apele Oltului. În toată această perioadă, locuitorii din Crihalma și din celelalte sate din zonă au fost nevoiți să facă un ocol de câțiva zeci de kilometri, pentru a ajunge la Comăna.

FOTO. Județul Brașov, rupt în două după închiderea oficială a podului dintre Comăna și Crihalma

Acum, odată cu darea în folosință a noului pod, sătenii din Crihalma fac doi kilometri până în satul Comăna de Jos (centrul comunei Comăna, de care aparține localitatea Crihalma). 

Astfel, marți, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), ai antreprenorului şi ai autorităţilor locale şi judeţene (inclusiv a președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea), la faţa locului a avut loc semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.  

Noul pod a fost realizat din beton armat cu o lungime de 86,6 metri, o lăţime a părţii carosabile de 7,8 metri, la care se adaugă trotuare pentru pietoni pe ambele laturi, cu o lăţime de 1 metru. Podul a fost prevăzut şi cu două rampe de acces cu o lungime de aproximativ 250 metri fiecare. Totodată, s-au realizat lucrări de protecţie şi asupra albiei râului. În urma calculării debitului maxim al Oltului a reieşit o înălţime la tablierea podului mai mare decât a precedentului, astfel încât acesta să nu mai fie afectat de viituri. Pe noul pod poate circula cu o viteză maximă de 60 km/h.

Podul a fost construit de Compania Națională de Investiții, care, în data de  12 septembrie 2o18 , la valoarea de 21.860.216 lei, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 26 octombrie 2018. În urmă cu doi ani, constructorul a anunțat că va termina lucrările în 12 luni, adică până în toamna anului trecut.  

În 30 septembrie 2019 ar trebui să se taie panglica noului pod de la Comăna. Până atunci, oamenii trebuie să facă un ocol de 37 km

Podul de la Comăna este primul pod construit de la zero în ultima jumătate de secol, în judeţul Braşov. 

1 Trackback / Pingback

  1. Noul pod de la Crihalma, recepționat de Compania Națională de Investiții după aproape doi ani de la deschiderea șantierului - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.