Brașovul, unul dintre cele 5 județe cu salariul net peste media națională. Media este trasă în sus de veniturile din sectorul public

Salariile mari din administraţia publică trag în sus media naţională care ajunge să fie greu de depăşit în majoritatea judeţelor. Concluziile sunt trase din prognoza în profil teritorial varianta de toamnă, dată publicităţii zilele trecute de Comisia Naşională de Prognoză.

Astfel, potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză doar cinci judeţe din ţară şi Bucureştiul au o medie a salariilor nete peste media naţională, care este de 2.655 lei pe 2018. Este vorba de Bucureşti (3.684 lei), Ilfov 2.913 lei, Sibiu 2.676 lei, Braşov 2.680 lei, Cluj 3.115 lei şi Timiş 2.945 lei. Cu 2.650 lei. Iaşiul este cu doar cinci lei sub media naţională.

Cifrele nu trebuie să înşele. În cazul Bucureştiului salariile mai mari sunt provocate atât de cele acordate managementului marilor companii (mult mai numeros decât în alte judeţe), dar şi personalului administrativ bine plătit din ministere, autorităţi centrale etc.

Din punct de vedere al disparităţii, cele mai mici salarii sunt în sud-est, respectiv 83,3% din media naţională, în condiţiile în care Capitala-Ilfov au 134,9%. Cele mai mici salarii medii nete se regăsesc în Vrancea (1.999 lei), judeţul fiind urmat de un pluton larg al celor în care salariile medii nete sînt cuprinse între 2.100 şi 2.200 lei, notează monitorulexpres.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.