Jandarmii montani se laudă cu acțiunile de salvare ale salvamontiștilor. Salvamont România reacționează

Foto: Cojanu Nae

Oficial, Jandarmeria montană și Salvamontul ar trebui să fie doi actori care să se completeze atunci când trebuie coborât de pe munte un turist ajuns la ananghie, cu sau fără vina lui.  În cazul intervențiilor complexe sau când trebuie coborâți de pe munte, intervin salvatorii montani, ajutați, dacă este cazul, de jandarmi.

Dacă este vorba numai de turiști rătăciți intrați în panică sau care au fost surprinși pe timp de noapte de vremea nefavorabilă de pe munte, este treaba jandarmilor montani. Realitatea este, însă, alta. De cele mai multe ori, indiferent de situație, primii care ajung la turiști sunt cei de la Salvamont. În schimb, de multe ori, pe rețelele de socializare apar postări cu jandarmi care au dus la bun sfârșit diferite misiuni de salvare, iar informațiile sunt preluate apoi de presă. 

Până acum, salvatorii montani reclamau oportunismul jandarmilor montani, doar la „un pahar de vorbă”, cu prietenii. Dat în 24 ianuarie, Salvamont România a ajuns la concluzia că s-a umplut paharul, așa că a transmis un comunicat de presă prin care „dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care își atribuie și promovează în presă acțiuni de salvare realizate de către salvamontiști”.

Picătura care a umplut paharul 

Salvatorii montani au anunțat că ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă și audiovizual, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondola din Sinaia sau coborâți de la cota 2000.

„Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpada. Salvamontiștii din Sinaia declară că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui (la cota 1.400, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Salvamont Sinaia – n.n), moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță”, se arată în comunicat. 

 Salvamont România susține că astfel de situații sunt o practică frecventă a jandarmilor montani și se repetă la nivelul întregii țări, de ani de zile, de la apariția jandarmilor pe munte: „Deși salvamontiștii au avut încercări repetate pentru soluționarea amiabilă a acestui tip de situații, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria montană continuă să se laude în presă cu acțiunile de salvare a structurilor Salvamont”.  



 

În conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuția structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, resurse suplimentare, ambulanțe, elicopter, resurse umane și altele cu care să finalizeze acțiunea de salvare.

Jandarmii… nu și nu

După ce Salvamont România a transmis comunicatul, Jandarmeria Montană Valea Prahovei publicat un punct de vedere pe pagina de Facebook, anunțând că nu și-a asumat nici o acțiune de salvare a turiștilor de la cota 2000, fiind doar o acțiune de sprijin și conducere a acestora între telegondola de la Furnica și telecabină.

„Colegii noștri au fost la cota 2000 începând cu ora 10.30. Apelul prin 112 a fost înregistrat la ore 11.15. O parte dintre turiști au fost conduși de către jandarmii montani către telecabina de la cota 2000 pentru a fi coborâți la cota 1400. Jandarmii ce apar în fotografia făcuta la cota 1400 intrau schimbul II, nu au apărut dupa 40 de minute, cum eronat s-a spus”, au mai scris jandarmii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.