Crăciun de foc pentru salvatorii montani. O treime din apelurile de urgență primite la Dispeceratul Național au venit din județul Brașov

Foto: Salvamont Poiana Brasov

Salvamontiștii de serviciu în bazele și posturile Salvamont de pe domeniile schiabile sau în zonele cu mare afluență turistică au avut un  Crăciun de foc. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 39 apeluri de urgență. O treime dintre acestea au fost trimise din stațiuni din județul Brașov.

În topul zonelor unde s-au produs cele mai multe incindente în ziua de Crăciun este stațiunea Predeal. De acolo, la Dispeceratul Salvamont au fost transmise prin 112,  7 apeluri de urgență. Alte 4 apeluri au ajuns la Serviciul Salvamont Brașov, iar unul, la Salvamont Bran.

Pentru a evita accidentele pe pârtiile din Poiana Brașov, una dintre stațiunile cele mai aglomerate în aceste zile, Serviciul Salvamont Brașov a lansat un apel către schiori și snowboarder, îndemnându-i să respecte cu strictețe indicațiile care există pe domeniul schiabil.

„Deoarece pe unele variante sau secțiuni de pârtie stratul de zăpada este insuficient, acestea fiind închise din aceasta cauză, vă rugam să respectați semnificația indicatoarelor «OCOLIRE», «PÂRTIE ÎNCHISĂ», «STRAT INSUFICIENT DE ZĂPADĂ», «SCHIAȚI CU ATENȚIE». Pentru siguranța dumneavoastră purtați cască și protecție de coloană, alegeți-vă nivelul de dificultate al pârtiei în funcție de pregătirea fizică și tehnică pe care o aveți și adaptați viteza condițiillor meteo și fluxului de schiori de pe pârtie. Schiați prudent să fiți în siguranță!“, spun salvatorii montani din Poiana Brașov. 

În ziua de Crăciun, au fost solicitate intervenții de urgență și la serviciile Salvamont din Bușteni (5 apeluri), Straja (5), în Alba (3), Sinaia (2), Dâmbovița (2), Vâlcea, Sibiu, Harghita – formația Gheorgheni, Petroșani, Caraș Severin și Bihor.  În general, cei peste 300 de  salvamontiști aflați de serviciu în bazele și posturile Salvamont, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna sau în zonele cu mare afluență turistică au intervenit în accidente pe pârtiile de schi sau în afara acestora, pentru a da primul ajutor unor oameni surprinși de viscol pe munte, rătăciți sau dispăruți.

„Vă dorim o zi frumoasă pe cărări de munte. Vă îndemnăm la responsabilitate în desfășurarea activităților montane și vă dorim Sarbatori fericite și liniștite alături de cei dragi, ture pline de amintiri frumoase pe munte și să ne revedem oricând, doar, cu mare drag!“, este mesajul salvamontiștilor pentru cei care vor fi la munte în aceste zile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.